≡ Menu

Festivals in Europa

Festivals in Europa
Vakantie is al een feest op zich. Maar het kan nóg leuker tijdens de vakantie ! Het hele jaar door zijn er overal in Europa feesten, festivals en folkloristische evenementen. Soms georganiseerd door de plaatselijke artiest, soms al eeuwenlang een vast hoogtepunt in het dagelijkse leven van een middeleeuwse stad. Heel veel van die evenementen zijn eigenlijk bestemd voor de plaatselijke bevolking of voor een selecte groep liefhebbers van een bepaald soort muziek. Landen – info is op zoek gegaan naar evenementen in heel Europa die voor iedereen leuk zijn en waar je 'gewoon' naartoe kunt, zonder al een halfjaar van tevoren kaarten te bestellen. Processies in Oostenrijks Tirol, vuurwerkfeest in Duitsland , bier, katten en kunst in Vlaanderen , historische feesten in Frankrijk , paarden in Italië en vrolijke voorstellingen in Schotland.

Frankrijk , Les Fêtes Johanniques
Franser dan Frans, grootschalig en prestigieus. Les Fêtes Johanniques in Reims is een middeleeuws festival van superlatieven. De aanleiding voor een van de grootste historische evenementen in Frankrijk want dat is het raakt elke rechtgeaarde Fransman in het hart. En elke kwajongen in Frankrijk kan hem je zó vertellen. De hoofdrol bij dit festival is namelijk weggelegd voor Jeanne d'Arc, Frankrijks nationale heldin. Zij is het die Frankrijk in 1429 bevrijdt van een nationale schande: een bezetting door de Engelsen. Aangespoord door goddelijke aanwijzingen, slaagt het onverschrokken, arme boerenmeisje uit Lotharingen erin door te dringen tot het hof van de passieve Kroonprins Charles VII. Met haar vurig enthousiasme zet ze hem aan de strijd aan te binden met de Engelsen. En met succes: op 8 mei 1429 bijten de Engelsen in het stof bij Orléans.Jeanne zet haar triomtocht voort naar Reims, met Charles VII op sleeptouw. Daar krijgt Charles de gewijde olie, waarna hij zich koning mag noemen. Verdiend of niet, Charles zet vervolgens een zegetocht door de stad op touw, metJeanne aan zijn zijde. Maar snel daarna laat hij haar als een baksteen vallen. Door verraad, komt zij op 30 mei 1431 aan haar einde, als zij door de Engelsen als heks word t verbrand op de markt van Rouen. Aan deze perfecte mix van drama en Franse nationale trots dankt Jeanne d' Arc haar status van heldin, tot op de dag van vandaag. De veertiende juli mag dan formeel Frankrijks nationale feestdag zijn, diep in zijn hart zal menig Fransoos de overwinning op de Engelsen bij Orléans koesteren als dé grote gebeurtenis in de geschiedenis. En daar weten ze wel raad mee in Reims:je kunt er getuige zijn van optochten, dansfestivals, toneelvoorstellingen, muziekuitvoeringen, markten en folkloristische feesten, allemaal in middeleeuwse stijl en twee dagen lang!
 
 Duitsland , Rheinin Flammen
 Flitsende vuurpijlen, felgekleurde sterren en romantisch verlichte schepen op de Rijn. Het bekende jaarlijkse evenement 'Rhein in Flammen' bestaat uit vijf nachtelijke vuurwerkspektakels in het Rijnland. Van mei tot en met september hullen kastelen, burchten en ruines aan de Rijn zich in de rode gloed van de Bengaalse vuren. Rhein in Flammen is het startschot voor het toeristische hoogseizoen en het openluchtevenement 'Bonner Sommer'. Steden en gemeenten tussen Linz en Bonn vieren deze dagen geheel naar eigen invulling met traditionele volksfeesten en veel live-muziek. Jaarlijks ontvangen de dorpen en steden langs de Rijn tienduizenden toeristen. Samen met de omwonenden van de Rijn bekijken zij het adembenemende vuurwerk aan de oevers van de rivier. Wie het vuurwerk op het water wil beleven, kan een plaats reserveren op een van de 70 schepen.
 
 Schotland ,Edinburgh Festival
 Kunst op straat, toneel in piepkleine zaaltjes, levende standbeelden, acrobaten, drommen door de stad slenterende bezoekers. Je zou het verwachten in een warme, zuidelijke stad. Maar heus: dit is Edinburgh . Elk jaar is het daar feest in augustus: het Edinburgh Festival. In de 'grote' theaters en concertzalen treden dan topgezelschappen uit de hele wereld op, maar de straat, de wel 200 kleine zaaltjes en geïmproviseerde theatertjes zijn er voor de Fringe. De 'Franje' van het echte festival, voor de jonge, beginnende kunstenaars die hun eigen voorstelling in elkaar hebben gesleuteld in de hoop te worden ontdekt. "Komt dat zien!" Ze lopen in hun toneeluitdossing door de straten. Als je maar opvalt. Illustere voorbeelden genoeg: de komieken Rowan Atkinson (mr. Bean), Stephen Fry, Hugh Laurie, Frank Skinner en Steve Coogan gebruikten Edinburgh als springplank.
 Volgens het Guinness Book of Records is de Fringe het grootste kunstfestival van de wereld. Dus je kunt 's ochtends om elfuur al naar een absurd, soms controversieel of schokkend – dit is ten slotte de Fringe! – theaterstuk gaan kijken … Festivals te over in Edinburgh, want als opmaat is er ook nog het Edinburgh International Jazz & Blues Festival. Het International Book Festival (ook al het grootste van de wereld) en het International Film Festival verhogen de feestvreugde nog. En 's avonds is er dan de Edinburgh Military Tattoo tegen het imposante decor van het kasteel. Een geweldige belevenis. Augustusavonden in Schotland kunnen prachtig zijn, maar als het dreigt te gaan regenen deelt de Bank of Scotland gratis mooie blauwe poncho's uit …
 
 België ,Bierfestival in Leuven
Slechts eens in de vijf jaar (2008 ) is het raak maar dan ook meteen goed: de Bierfeesten in Leuven. De Belgische stad is dan één groot spektakel. Elk plein is een podium. elke terrasstoel een eersterangs plaats. Tijd om de teugels te laten vieren. tijd om te genieten. Als Bourgondiërs weten de Belgen maar al te goed hoe een goed glas bier hoort te smaken. Maar de Leuvense Bierfeesten zijn veel meer dan bier alleen. Het startschot is op de vrijdagavond. voorafgaand aan het Pinksterweekeinde. Zodra de schemer valt, worden vuren ontstoken en biervaten aangeslagen. Een bonte parade trekt door de straten en een internationaal straattheater festival gaat van start. De zaterdag daarna blijven de straten in de ban van het theater. Creaturen van allerlei slag nemen een etmaal lang bezit van de straten en pleinen van Leuven. Theaterliefhebber kunnen hier hun hart ophalen: je kunt terecht bij zowel traditioneel. strak geregisseerde voorstellingen als onaangekondigde. spontane optredens. die je vanaf een van de talloze terrasjes kunt bekijken. Op zondag eerste Pinksterdag trekt een historische praalstoet de stad binnen. De stoet beeldt de turbulente jeugdjaren uit van Karel de Stoute. die zich in 1467 aan het bestuur en de inwoners van Leuven moest presenteren als toekomstige hertog. Een klank- en lichtspel, dat vanaf de oudste gebouwen op het centrum zal worden losgelaten. zet Leuven ter afsluiting van het bierfestival op zondagavond in een sprookjesachtige sfeer. Een feestelijke opening van het kampeerseizoen. op niet al te grote afstand. En je hebt lekker de vrije Pinkstermaandag om bij te komen van alle feestelijkheden.
 
 België ,Kattenstoet
De gelaarsde kat, de kattenkoning Cieper, zijn gemalin Minneke Poes en het jonge katje Piepertje zetten hun beste kattenpootjes voor in de optocht van leper ,de Kattenstoet.Deze driejaarlijkse folkloristische optocht. Zo'n 1500 figuranten doen mee. Overal ter wereld worden katten vereerd in 'De kat de wereld rond' belicht Ieper de westerse en oosterse kat. Het Vlaamse katje Musti maakt hier haar entree. De stoet heeft een primeur: een reuzengrote Garfield luisterend naar een jazzcombo op de achterflap van een doos waarin hij ligt te rusten. Het laatste deel, 'De veroordeling van kat en heks', is het hoogtepunt van het festijn. De 'Kattenworp' wordt aangekondigd door de Ieperse stadsnar. Nu is dat een symbolische mededeling, maar tot 1817 werden echte katten van de Belforttoren gegooid. Die traditie stamt uit de Middeleeuwen toen de kat gold als bondgenoot van de heks en symbool van het kwaad. Door een kat te pletter te gooien, zouden de boze geesten worden bezworen. De stads nar werpt tegenwoordig alleen nog maar fluwelen speelgoedkatten van de Belforttoren. 's Avonds als het donker is, komen weer andere oude volksgebruiken tot leven: in het midden van de markt wordt op plechtige wijze de heks geofferd op de brandstapel. Na dit ritueel ontvlamt met veel knallen het Kattenvuurwerk en leeft iedereen zich uit in het feestgedruis. Van dit grootse feest mag je gerust thuiskomen met een gigantische kater!
 
 Italië ,Palio
Opstuivend zand, luid gehinnik en zwaar hoefgetrappel, het touw valt en gejaagd galopperen de ongezadelde paarden met hun ruiters weg: de Palio in Siena. De beroemde Italiaanse paardenrace tussen tien verschillende stadswijken in Siena gaat terug tot in de Middeleeuwen. In de 13de eeuw breidt de stad uit en wordt Siena opgedeeld in 17 wijken. Iedere wijk heeft zijn eigen wapen en vaandel. Aan de Palio mogen telkens maar tien, door loting aangewezen, wijken meedoen. Aan de vooravond van de grote wedstrijd viert iedere wijk haar eigen feest. De inwoners van Siena leven naar dit evenement toe en dat feest hoort er dus echt bij. Op de dag van de Palio ontvangen de ruiters en paarden de zegen in de parochiekerk van hun wijk Vertegenwoordigers geldeed in historische kostuums, roffelende trommelaars en vendelzwaaiers begeleiden de bonte stoet naar de Piazza del Campo. De strijd om de felbegeerde vaandel duurt niet langer dan een minuut. Het paard dat na de drie ronden als eerste de finish passeert, heeft gewonnen, ook als de ruiter tijdens de rit is afgeworpen. De winnaar wordt samen met zijn paard uitgenodigd om 's avonds de overwinning uitgebreid in de stad te vieren. Aan lange tafels wordt er gegeten en gedronken en het paard krijgt suikerklontjes en haver op zilveren schalen. De verliezers doen er goed aan om de door hen vertegenwoordigde wijk te mijden. Er vallen nog wel eens rake klappen van woedende wijkbewoners die zwaar teleurgesteld zijn.
 
 Oostenrijk,Herz ]esu-fest
Het oude feest van de zonnewende, Tiroler nationalisme en de katholieke kerk: ze komen alle drie samen in het Herz Jesu-feest, jaarlijks in het tweede weekend na Sacramentsdag. Met optochten, processies en 'Bergfeuer' wordt in Tirol het Herz Jesu (het Heilig Hart) vereerd. In alle dorpen en steden van Tirol wordt wel op de één of andere manier feestgevierd, dat weekend. Het eigenlijke Herz Jesu-Fest is op de vrijdag, maar op de Herz Jesu-Sonntag zijn de meeste processies, kerdiensten en schuttersfeesten. Heel bijzonder zijn de 'Bergfeuer'. Op de zaterdag- of zondagavond zijn op de berghellingen in lichtjes uitgevoerde symbolen te zien die met Christus te maken hebben: kruisen, het Heilig Hart, de letters 'IHS'. Het Herz Jesu-feest in zijn huidige vorm is nog niet zo oud. Het is een herinnering aan de vrijheidsstrijder Andreas Hofer, die in 1796 in Bozen (het huidige Bolzano) beloofde dat Tirol het Herz Jesu als Tirol niet door de Fransen zou worden bezet – voortaan speciaal zou vereren. Het liep allemaal anders, maar de heldenmoed van Hofer is legendarisch en het feest kwam er toch. De 'Bergfeuer' zijn dan ook, behalve een moderne voortzetting van de oude midzomervuren, een herinnering aan de vuren die de volgelingen van Andreas Hofer op de berghellingen ontstaken.

OLDER ARTICLE

NEXT ARTICLE

0 comments… add one