≡ Menu

Italie

Italie heeft ong. 58 miljoen inwoners en is maar liefst ruim zeven keer zo groot als Nederland. Italie trekt al eeuwen mensen die op zoek zijn naar cultuur en romantiek. Slechts weinig landen kennen zo’n klassieke erfenis als  Italie, architectuur, muzikale en literaire traditie , het landschap van Italie en het goede leven. Italie hoort  sinds de Tweede Wereldoorlog bij de tien welvarendste landen ter wereld. Toch koestert het vakantie land nog veel tradities, waar onder ook het hoogstaande culinaire leven in  Italie.Men spreekt vaak van twee soorten Italie : het rijke, industriële noorden en het armere, op landbouw gerichte zuiden, II Mezzogiorno (Land van de Middagzon). Het zuiden kent een hoge werkloosheid, veel gebieden zijn nog steeds in de greep van de georganiseerde misdaad hoewel dit de laatste jaren wel steeds minder wordt door hard ingrijpen door de regering behoort het zuiden en zijn regio's tot de armste van Europa. Het noorden is verantwoordelijk voor de plaats van Italie tussen de belangrijkste economieën ter wereld, een succes dat werd bereikt door namen als Fiat, Pirelli, Armani, Olivetti, Alessi en, Zanussi .Geschiedenis en geografie hebben aan die tweedeling bijgedragen.

Regio’s in Italie
Italie heeft twintig regioni. Veel van de verschillen tussen de regio's zijn terug te voeren op het bergachtige landschap en de ontoegankelijke valleien. In het Italiaanse boerenbedrijf worden nog allerlei oude technieken toegepast en de middelen van bestaan zijn veelal afhankelijk van het land en de seizoenen. Belangrijke landbouwproducten in Italie zijn tarwe, olijven en druiven. De naoorlogse welvaart in het noorden van Italie is voor een deel te danken aan de industrie (met name de auto-industrie in Turijn), maar zeker ook aan de groei van kleine familiebedrijven in de ambachtelijke sfeer en de export van handgemaakte producten naar het buitenland. Het internationale succes van Benetton is een typisch voorbeeld van Italiaans design, dat zich een flink aandeel op de wereldmarkt heeft weten te verwerven.

Toerisme in Italie
Tegenwoordig is het toerisme voor Italie economisch van enorm belang. Er werken twee miljoen mensen in de sector en die verdienen daar samen meer dan 58 miljard euro per jaar aan, waarvan 23,5 miljard wordt binnengebracht door buitenlandse toeristen, dat zijn er ieder jaar zo'n 36 miljoen. In de toeristische gebieden zijn de Italianen daar inmiddels zo aan gewend geraakt dat de toeristen worden beschouwd als een min of meer natuurlijk fenomeen, zoiets als regen: hinderlijk maar noodzakelijk. Van contact tussen toeristen en Italianen is dan ook nauwelijks sprake. De toeristen brengen hun vakantie door in vrijwillige apartheid: ze verblijven in speciale villages of op campings waar alleen buitenlanders komen, ze gaan met het toeristenbusje naar het strand, doen bij voorkeur inkopen in winkels waar ze in het Duits of het Engels worden aangesproken en eten hamburgers bij McDonalds of toeristenmenu's in toeristenrestaurants. De Italiaanse steden en historische plaatsen zijn bijzonder populair, iets om rekening mee te houden bij het plannen van uw reis. In Rome, Florence en Venetië is het van de lente tot oktober heel druk. U kunt het beste ruim van tevoren een hotel reserveren. In augustus zijn de steden minder druk en lopen de kustplaatsen vol. Juni en september kunnen even warm zijn,maar veel minder druk. De stranden zijn schoner aan het begin van de zomer. De tijd om te skiën loopt van december tot maart. Eten en drinken, vooral van wijn, vormen een wezenlijk onderdeel van de Italiaanse levensstijl. Even de tijd nemen en genieten van een uitgebreide maaltijd, liefst samen met familie en/of vrienden. Italianen pakken het heel anders aan dan Nederlanders. Ook altijd handig om te weten op vakantie, wat de Italiaanse eetgewoonten zijn.

Klimaat
Er is geen eenduidig beeld te geven van het klimaat in Italie. Dat is niet zo raar, als je bedenkt dat het land van noord naar zuid zo'n 2.500 kilometer beslaat. De Alpen in het Noorden kennen natuurlijk andere temperaturen dan de regio’s  die grenzen aan de Middellandse zee. Door de diverse bergketens in Italie, zowel in het noorden van Italie, midden als zuiden, kunnen de temperaturen zelfs op korte afstand veel van elkaar verschillen. Italie als geheel heeft een Middellandse- Zeeklimaat. 's Zomers bedraagt de gemiddelde temperatuur in de laagvlakten 28°C in het zuiden en 22°C in het noorden. 's Winters blijft de temperatuur in het zuiden en het midden van het land een behoorlijk eind boven nul; in Rome is de gemiddelde temperatuur dan 9°C. Per jaar valt er gemiddeld in heel Italie 600 mm neerslag. In sommige berggebieden kan dit oplopen tot boven de 1000 mm per jaar. De meeste regen valt in het voor- en najaar.Kortom, Italie is niet te evenaren op vakantiegebied… Bergen, heuvels, zee, meren, cultuur: je vindt er alles! Dat is dan ook de reden dat veel Italianen in eigen land op vakantie gaan – hetgeen ze massaal doen in de maand augustus. Veel fabrieken, kantoren en instellingen – in kleinere plaatsen geldt dit soms ook voor hotels, restaurants en winkels – zijn dan gesloten en het land puilt uit! De maanden in het voor- en naseizoen zijn niet alleen rustiger maar vaak ook prettiger qua temperatuur.

OLDER ARTICLE

NEXT ARTICLE

0 comments… add one