≡ Menu

Maleisie

Maleisië is verdeeld over twee aparte gebieden: het schiereiland Maleisië en de provincies in oost Maleisië, Sabah en Sarawak in noord Borneo. De twee gebieden liggen 650 km van elkaar vandaan en worden gescheiden door de Zuid Chinese Zee. Het schiereiland Maleisië grenst aan Thailand en Singapore. Sabah en Sarawak grenzen aan Kalimantan (het Indonesische gedeelte van Borneo). 40 Procent van het land behoort tot het schiereiland Maleisië.

Reis en vakantielinks Maleisië & algemeen :
Uw link hier?

Verschillende bergketens lopen van de noord tot zuidpunt van het schiereiland. Er is een groot vruchtbaar gebied langs de westkust en een smal kustgebied in het oosten. Sabah en Sarawak zijn begroeit met dichte jungles en hebben lange rivier systemen. De berg Kinabalu (4101m) in Sabah is een van de hoogste toppen van zuidoost Azië. Meer dan 60 procent van het land bestaat nog steeds uit regenwoud.10.000 jaar geleden zijn de Aboriginal Malays vanuit Zuidwest China naar het schiereiland Maleisië gekomen.

De Chinezen kwamen in 1405 samen met de islamitische gemeenschap naar Maleisië en vestigde zich in Melaka. De rijkdom van Melaka trok al snel Europese handelaren aan en in 1511 namen de Portugezen de macht over Maleisië, gevolgd door de Nederlanders in 1641. De Engelsen beheerden de goedlopende haven in Penang in 1786, en in 1795 veroverden zij Melaka.

Maleisië is jarenlang een kolonie van Engeland geweest. Doordat er te weinig werkkrachten in Maleisië woonden, werden er werkkrachten gehaald uit India. Hierdoor is Maleisië een multicultureel land. Malaya werd in 1957 onafhankelijk. Saba, Sarawak en Singpore kwamen in 1963 onder Maleisië te vallen. Twee jaar later trok Singapore zich terug uit deze overeenkomst.

Maleisiërs een multiculturele samenleving. Maleizen, Chinezen en Indiers leven naast elkaar. De Maleizen vormen de grootste gemeenschap. Ze zijn moslim en spreken Bahasa. De Maleizen voornamelijk verantwoordelijk voor de politieke fortuinen van het land. De Chinezen vormen ongeveer een derde van de populatie. Zij geloven in Boeddha en het taoïsme. De Chinezen spreken Hokkein, Hakka en Kantonees.

De Chinezen zijn voornamelijk verantwoordelijk voor de handel. De officiële taal van Maleisië is Bahasa Maleisisch. Toch wordt er, wanneer de verschillende bevolkingsgroepen met elkaar spreken, hoofdzakelijk Engels gesproken.Kuala Lumpur is de hoofdstad van Maleisië.

Hier wordt de skyline gedomineerd door het grootste gebouw van de wereld, de uit twee torens bestaande wolkenkrabber Petronas Towers. Melaka heeft een interessante melange van de Chinese, Portugese, Nederlandse en Britse cultuur. Deze invloeden zijn terug te vinden in de gebouwen. Het meest imposante Nederlandse overblijfsel is het roze stadhuis, genaamd Stadthuys, dat gebouwd werd tussen 1641 en 1660.

Melaka is een van de meest historische steden van Maleisië. Het eiland Tioman heeft een aantal mooie stranden, heldere met koraal gevulde baaien, zeedieren, verlaten jungleachtige hoogvlaktes en heldere stromingen. Sarawak is een onbeschadigde jungle. Hier kan men een bezoek brengen aan de Dayak stammen en het goede systeem van nationale parken. Andere interessante toeristische plaatsen zijn Penang en Maleisisch Borneo. Mogelijke activiteiten in Maleisië zijn duiken, snorkelen, vissen, kanoën, schildpadden bekijken, fietsen, wandelen en vogels bekijken.
 
Natuur in Maleisië
Flora Maleisië

Meer dan 60 procent van het land bestaat uit regenwoud. Alleen al op het schiereiland Maleisie groeien 8000 soorten bloeiende planten, waaronder 2000 verschillende boomsoorten, 800 orchideeën en 200 palm soorten.

Fauna Maleisië
Er zijn verschillende soorten fauna in Maleisie waaronder olifanten, neushoorns, luipaarden, tapirs, zonneberen, orang-oetangs en gibbons. Oost Maleisie heeft een van de meest gevarieerde vogelpopulaties ter wereld.

Klimaat Maleisië
Maleisië heeft een tropisch klimaat zonder de extreme hoge temperaturen. Het heeft het gehele jaar een heet en droog klimaat.Temperaturen variëren meestal tussen de 20 en 30 graden Celsius. Overdag is het warm maar de avonden zijn redelijk koel. Alle delen van het land hebben een regenseizoen.

Langs de oostkust van het schiereiland Maleisië valt het regenseizoen tussen oktober en februari. Langs de westkust valt het regenseizoen tussen augustus en december. Als het regent onderbreekt een bui meestal de zon voor een korte periode. De regenbuien zijn vaak kort maar krachtig.
 
Maleisië Cijfers en feiten
Volledige naam : Federatie Maleisië
Oppervlakte
: Land 329.750 vierkante kilometer
Inwoners : 22 miljoen
Hoofdstad
: Kuala Lumpur +/- 1,2 miljoen inwoners
Bevolking : 50% Maleis, 23% Chinees, 9% Indiaas, inheems stammen als Orang Asli en Iban
Talen : Maleis Bahasa, Engels, Chinese dialecten, Tamil, Inheemse dialecten
Overheid : Parlementaire monarchie
Industrie en Producten
: Tin, rubber, palmolie, hout, olie, textiel, elektronische apparatuur
Belangrijkste handelspartners : Singapore, Japan, VS
 
Maleisië gewoontes,lokale gebruiken
Lokale keuken Maleisië
Het is niet gemakkelijk om een typisch Malay gerecht in een Maleisisch restaurant te vinden. Men kan kiezen tussen een Chinees, Nyonya (een lokale variatie op de Chinese en Maleisische keuken), Indisch, Indiaas en soms westers restaurant. Een typisch Maleisisch gerecht is Satay (stokjes met vlees in een pittige pindasaus). Andere gerechten bestaan uit gebakken sojabonen met pindasaus, zure vis curry en sterk gekruide vlees stukjes in een kokosmarinade. Er is een grote hoeveelheid aan verschillende soorten tropische vruchten.

Drank
Er zijn verschillende soorten zoete dranken zoals endol (een suiker siroop met kokosmelk en groene noodles) en is kacang (bonen met gelatine, geschaafd ijs, siroop en gecondenseerde melk).

Fooien in Maleisië
In Maleisië is het niet de gewoonte om fooi te geven. Hotels en restaurants rekenen standaard 10 procent aan service kosten, plus 5 procent belasting. Deze belasting is in vele goedkope hotels al inbegrepen in de prijs van en kamer.

Afdingen
is een gewoonte op markten en in toeristen winkels.

Religie Maleisië
52 procent van de populatie is moslim en 17 procent is boeddhist. Andere geloven in Maleisië zijn Taoïsme, christendom en het Hindoeïsme.
 
Maleisië evenementen en culturele attracties
Evenement : Chinese Nieuwjaarsviering
Januari of Februari het Chinees nieuwjaar,het nieuwe jaar wordt verwelkomt met dansen, parades en een goed humeur.

Evenement : Festival van Thaipusam
Eind januari, dit is een van de meest dramatische festivals van het Hindoeïsme. Tijdens dit festival wordt Subramaniam geëerd met adembenemende masochistische acts, dit festival is niet geschikt voor mensen met een zwakke maag.

Evenement : Hari Raya Puasa
 Het einde van de Ramadan,dit is een groot Maleisisch feest. Het einde van de Ramadan wordt met 3 vrolijke festiviteiten gevierd.

Evenement : Nationaal Water Festival
14 April – 13 mei , gedurende deze maand worden er vele festiviteiten georganiseerd. Het feest wordt gevierd ter verering van het water. Water speelt een belangrijke rol in de culturele en economische ontwikkeling van Maleisië.

Evenement : Wesak Dag
7 Mei ,Wesak wordt door de boeddhisten gevierd om de geboorte, de verlichting en de dood van Boeddha te vieren. Alle drie de gebeurtenissen vonden volgens de boeddhisten plaats op de zelfde maandatum. De boeddhisten hebben een vegetarische dieet voor deze festiviteiten om hun lichaam te reinigen. Duizenden boeddhisten komen bij elkaar in tempels om te bidden, offeren, mediteren en zingen.
 
 
Maleisië Toeristisch
Maleisië is een populaire bestemming voor cultuur-, natuur- en strandliefhebbers. De cultuur van Maleisië is divers. Maleisië heeft een mooie natuur waar men vele activiteiten kan doen zoals bergbeklimmen, raften en grotten bezichtigen. De stranden van Maleisië zijn mooi en ook hier zijn genoeg dingen te doen waaronder duiken.
 
Toeristische activiteiten in Maleisië
 
Grotten ,Speleologie in Maleisië
 In Maleisië bevinden zich een aantal grotten waar men de mooie natuurlijke sculpturen kan aanschouwen.vele van deze grotten dateren uit het stenentijdperk, sommige grotten op Sarawak bestaan al meer dan 60 miljoen jaar.

Vogels Maleisië
Maleisië heeft de grootse en meest gevarieerde vogel populatie van de wereld.Voor vele vogelliefhebbers is Maleisië dan ook een waar paradijs.

Watersport Maleisië
Duiken : Maleisië is gelegen in het midden van de Indische en Grote oceaan. Dit gebied staat bekend om de meest gevarieerde onderwaterwereld ter wereld. De verschillende marine parken bieden goede mogelijkheden om deze onderwaterwereld te verkennen.

Strand : Maleisië heeft een aantal prachtige stranden waar men kan ontspannen of een van de vele watersporten uitoefenen.

Vissen : Maleisië heeft veel zoetwater bronnen die mogelijkheden om te vissen bieden. Ook de zee biedt mogelijkheden om in te diepzee vissen.

Schildpadden Maleisië
Schildpadden eiland 40 km ten noorden van Sandakan is een goede plaats om groene schildpadden te zien. Tussen juli en oktober komen deze dieren aan land om eieren te leggen. De Terengganu kust, in het noordoosten van het schiereiland Maleisie, is een andere favoriete plaats om schildpadden te bewonderen.
 
Reizen naar Maleisië
Vliegen naar Maleisië
Maleisië heeft een internationaal vliegveld in Sepang, 50 kilometer ten zuiden van Kuala Lumpur. De meeste toeristen komen of met het vliegtuig in Spang aan of over het land vanuit Thailand of Singapore. In Penang komen en vertrekken internationale vluchten.

De luchthavens Kuching in Sarawak en Tawau in Sabah hebben vluchten nar en vanuit Kalimantan (Indonesie). Er is een luchthavenbelasting wanneer men het land verlaat van 40 US Dollar. Wanneer men het uitgaande vliegticket in Maleisie heeft gekocht zit deze belasting al in de ticketprijs inbegrepen. Wanneer men vanuit Maleisië naar Singapore of Brunei wil vertrekken dient men een luchthavenbelasting van 5 US Dollar te betalen.

Overig vervoer naar Maleisië
Er zijn vijf wegen tussen Maleisië en Thailand. Er zijn drie bootverbindingen tussen Maleisie en Indonesie (Penang – Medan, Melaka – Dumai en in oost Maleisië tawau – Tarakan).
 
Reizen in Maleisië
Treinvervoer in Maleisië
Het schiereiland heeft een comfortabel spoorwegsysteem. Toch zijn er maar twee routes, de eerste tussen Singapore en Thailand via Kuala Lumpur en Butterworth, de tweede gaat naar het noordoosten naar Kota Bharu.

Busvervoer in Maleisië
Het schiereiland Maleisië heeft een snel, economisch en goed bussysteem. Het is het beste vervoersmiddel om door het land te reizen. Sabah heeft een uitstekend wegennet en een minibus service op de grote routes.

Overig vervoer in Maleisië
Het schiereiland heeft lange afstand taxi's die twee keer zo duur zijn als de bus maar ze zijn luxueus en efficiënt. Alle grote autoverhuurders zijn gevestigd in Kuala Lumpur. Er zijn geen veerdiensten tussen het schiereiland en oost Maleisië. Snelle boten varen naar Saba en Sarawak. Lokale taxis in Maleisie hebben een meter. Riksjas bestaan niet meer in Kuala Lumpur maar nog wel in kleinere provinciale gebieden. Kuala Lumpur heeft een slecht openbaar vervoer systeem, met name tijdens het spitsuur.
 
Accommodaties in Maleisië.
 In Maleisië zijn verschillende soorten accommodatie aanwezig variërend van hotels tot topklassse hotels en resorts. Een prijsindicatie per accommodatie type: Budget hotel: US Dollar 8-20, Middenklasse hotel: US Dollar 30-80 Top-end hotel: US Dollar 80 en hoger.
 
Maleisie praktische informatie en links
Visa : Inwoners van de Gemenebest landen en de meeste Europeanen hebben geen visum nodig om minder dan 3 maanden in Maleisië te verblijven. Bezoekers krijgen meestal een visum van 30 tot 60 dagen bij aankomst. Voor andere nationaliteiten raadpleeg de ambassade of het consulaat van Maleisië.

Tijdsaanduiding in Maleisië : GMT (Greenwich Mean Time) plus 8 uur

Elektriciteit in Maleisië : 220V, 50Hz

Gezondheid in en naar Maleisië
Vaccinaties, als men uit een gele koorts gebied komt is gele koorts vaccinatie verplicht. De vaccinaties DTP-vaccinatie en hepatitis A worden aanbevolen. Hondsdolheid is aanwezig in Maleisië. Bezoekers met een verhoogd risico wordt geadviseerd voorzorgsmaatregelen te nemen. Raadpleeg voor de zekerheid de dichtstbijzijnde GGD.

Water en Hygiëne in Maleisië
Over het algemeen is het kraanwater drinkwater. Toch is het aan te raden om water uit flessen te gebruiken. Kijk uit met vis, riviervis moet gemeden worden. Zeevis kan gewoon geconsumeerd worden. Vlees en vis moet goed gekookt zijn voor deze (bij voorkeur warm) geconsumeerd kunnen worden. Schone restaurants, goed verhitte gerechten of eet-kraampjes zijn de beste gelegenheden om veilig te eten.

Gezondheidszorg in Maleisië
Kleinere steden en dicht bevolkte gebieden hebben prive ziekenhuizen. Ziekenhuizen van de overheid zijn voor de lokale bevolking. De ziekenhuizen helpen over het algemeen geen toeristen met uitzondering van noodgevallen.

Telefoneren in en naar Maleisië
In geval van nood kan men het nummer 999 draaien. Dit nummer kan gebruikt worden wanneer de politie, ziekenhuis, brandweer of andere instanties bereikt dienen te worden. Het internationale toegangsnummer van Maleisië is 60.

Geldkoers Maleisië 
De munteenheid van Maleisië is de Ringgit (R) of de Maleisische dollar. Verschillende munteenheden kunnen makkelijk in toeristencentra omgewisseld worden. Visa, MasterCard, Diner Club en Amercian Express worden bij grotere hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Banken in Maleisië zijn bezig zich aan te sluiten aan het internationale banksysteem. Hierdoor wordt het steeds beter mogelijk om in Maleisië te pinnen.

OLDER ARTICLE

NEXT ARTICLE

0 comments… add one