≡ Menu

Nepal

Nepal Reisinformatie

Nepal grenst in het noorden aan China en in het zuiden aan India. Het landschap in het noorden van Nepal wordt bepaald door het zuidelijke Himalaya gebergte, dat niet alleen de hoogste bergtoppen in de wereld heeft, maar ook het jongste gebergte is en nog steeds groeit. De hoogste toppen zijn de Mount Everest (8848 m) en de Annapurna. Naast de 4 bergketens Chure Heuvels, Mahbharat Keten, Himalaya en Tibetan Marginals – heeft Nepal ook wijdse vlaktes in het zuiden, vruchtbare valleien in het midden van het land en woeste hoogvlaktes in het noorden.In het Koninkrijk van Nepal wonen diverse rassen en stammen. De natie is immens rijk aan kunst, cultuur, religies en tradities. De religieuze en rituele verscheidenheid tussen de etnische groeperingen in Nepal heeft geleid tot het gezegde dat er meer goden zijn dan mensen en meer feesten dan er dagen op de kalender zijn. De Sherpa's wonen in de noordelijke en de oostelijke regio's in het land. Zij zijn sterk beïnvloed van de Tibetaanse cultuur en beschaving. De heuvels en valleien in het middengebied worden bewoond door diverse Tibetbirmanen en Indische Ariers. Nepalezen van Indische afkomst wonen in de Terai laagvlaktes. Al deze groepen leiden tot ontelbare ingewikkeld verweven culturen, godsdiensten, manieren van leven en tradities. Buiten de twee dominante godsdiensten Hindoeisme en Boeddhisme heersen het oude Bonpo geloof, Shamanisme, en Animisme nog in de onaangetaste en afgelegen uithoeken van het land. Daarnaast zijn er de later ontwikkelde godsdiensten als Krachtwijsheid, Tantrisme, Jainisme, Christendom en de Islam. De invloeden van de godsdiensten zijn onuitwisbaar in de diverse vormen van kunst, waaronder schilderkunst, beeldhouwkunst, houtsnijwerk, architectuur, aardewerk, terracotta en metaalarbeid.Kathmandu is de hoofdstad van Nepal en is tevens de grootste stad van het land. Deze stad heeft een fascinerende historie. Kathmandu heeft een historisch centrum met veel pleinen en tempels. Durbar Square is het meest centrale plein in Kathmandu. Patan is de tweede grote stad in de Kathmandu vallei. Deze stad is bekend om het Koninklijk Paleis, de Jagannaravan Tempel, de Gouden Tempel (een Boeddhistisch klooster) en de Kumbeshawar Tempel. Bhaktapur is een middeleeuwse stad in de Kathmandu Vallei. In deze stad is een groot aantal gebouwen in de architectuur van het einde van de 17e eeuw na Christus te vinden. De stad Phokara staat bekend om haar ligging aan een meer in de nabijheid van de bergen. Het is een ideale plaats om uit te rusten van of om voor te bereiden op een trektocht. Mogelijke activiteiten in Nepal zijn trektochten in het Himalaya gebergte, bijvoorbeeld naar de Mount Everest, raften, kajakken, mountainbiking en safari in de Terai. Daarnaast kunnen taalcursussen, sprituele, medicinale en yogacursussen worden gevolgd in Kathmandu en in diverse tempels en kloosters.

Natuur in Nepal
Flora Nepal
Er zijn meer dan 6.500 boomsoorten, struiken en in het wild groeiende bloemen in Nepal. Het bloeiseizoen is op zijn mooist in maart en april wanneer de rododendron, de nationale bloem van Nepal, in bloei staat.
Fauna Nepal
In Nepal leeft ook een groot aantal diersoorten, waaronder 800 vogelsoorten en exotische zoogdieren als de Bengaalse tijger, het sneeuwluipaard, neushoorns, olifanten, beren, herten, apen en jakhalzen. De wilde dieren leven over het algemeen in de nationale parken, reservaten en in het westen van Nepal, waar weinig mensen wonen. Door de erosie en stropersactiviteiten leven er nauwelijks nog wilde dieren in de overige delen van Nepal.
Nationale parken Nepal
In het omheinde Nagarjun Bosreservaat ten noordwesten van Kathmandu, leven fazanten, herten en andere dieren. Dit is een van de weinige belangrijke onaangetaste bosgebieden in de Kathmandu vallei. De hoofdingang van het reservaat ligt op ca. 20 minuten fietsen van Thamel. De wandelpaden beginnen direct achter het hek. Voor nationale parken en reservaten kan afhankelijk van de route, entreegeld worden geheven.
Klimaat Nepal
Als gevolg van de moesson heeft het klimaat Nepal een typische verdeling in twee seizoenen: het droge seizoen (oktober tot en met mei) en het natte seizoen (juni tot en met september). De moesson heeft invloed op het weer in het hele land. Vaak zetten de moessonregens eerst de zuidelijke vlaktes onder water, voordat de regenbuien ophouden en wegtrekken richting het noorden en westen. De temperatuur is in de zomermaanden mei en juni het hoogst en in de wintermaanden december en januari het laagst.

Nepal Cijfers en feiten
Volledige naam : Koninkrijk van Nepal
Oppervlakte
: 140.800 vierkante kilometer
Inwoners : +/- 24 miljoen
Hoofdstad
: Kathmandu  ongeveer 535.000 inwoners
Bevolking : Newars, Indisch, Tibetaans, Gurungs, Magars, Tamangs, Bhotias, Rais, Limbus, Sherpa's
Talen : Nepalees ook wel genoemd Gurkhali
Overheid : Democratie met gekozen parlament.
Industrie en Producten
: Toerisme, tapijt, textiel Landbouw, rijst, jute, suiker, koolzaad, sigaretten, cement, baksteen,mais, tarwe, suikerriet, wortelgewassen, melk, water, buffelvlees.
Belangrijkste handelspartners : India, VS, Duitsland, Verenigd Koningkrijk, Singapore, Japan

Nepal gewoontes,lokale gebruiken
Fooien  Nepal
In de hoofdstad Kathmandu begint het in de betere restaurants steeds meer een gewoonte te worden om fooi te geven. Een fooi van 10% van het rekeningbedrag is gebruikelijk indien de service goed is. Het is niet gebruikelijk om een fooi te geven in de goedkopere restaurants of aan taxichauffeurs. Dragers tijdens trektochten dienen echter een fooi te krijgen van ongeveer 100 Rupee per dag.
Religie Nepal
Godsdienst is de levensader van de Nepalezen. Officieel is het een Hindoestaans land, maar in de praktijk is de godsdienst een samenvoegsel van het Hindoeisme en Boeddhisme met een groot aantal Tantrische goden. Het deel van de bevolking dat geen Hindoe of Boeddhist is, is Moslim, Christen of Shaman.

Nepal evenementen en culturele attracties
Evenement : Losar
Februari Tibetaans Nieuw Jaar dit wordt gevierd in Swayambhunath, Jawlakhel en in dorpen op de hoogvlakte.
Evenement :Holi Festival
Maart een water festival
Evenement :Maha Shivaratri
Maart een Hindoe evenement in Pashupatinath
Evenement :Buddha Jayanti
April een evenement waar dieren geofferd worden
Evenement :Gai Jatra
Augustus een Hindoe evenement dat in Kathmandu wordt gevierd
Evenement :Krishna Jayanti
Augustus-september een Hindoe evenement in Patan
Evenement :Dasain
Oktober dit is het meest belangrijke evenement van alle Nepalese en vieringen en betreft het grootste offerfeest van dieren in het hele jaar.
Evenement :Tihar
November gedurende dit evenement worden dieren geëerd
Evenement :Haribodhini Ekadashi
November een ander Hindoe festival in Pashupatinath
Evenement :Mani Rimdu
November een Boeddhistisch feest in Solu Khumbu

Nepal Toeristisch
Nepal is een populaire bestemming voor natuur- en cultuurliefhebbers. Gedrapeerd rond de hoogste pieken van het Himalayagebergte, is het koninkrijk Nepal rijk aan een subliem uitzicht, oude tempels en de beste trektochtroutes ter wereld. Er zijn veel mogelijkheden voor trektochten, kayak varen, raften, mountainbiken en safari. Nepal is rijk aan kunst, cultuur, godsdienst en tradities. De culturele en religieuze invloeden komen met name tot uitdrukking in de de diverse vormen van kunst, waaronder schilderkunst, beeldhouwwerken, houtsnijwerk, architectuur, steenwerk, terracotta en metaalarbeid. Het is tevens mogelijk om taal-, spirituele, geneeskundige en yogacursussen te volgen in Kathmandu en in verschillende tempels en kloosters.

Toeristische activiteiten in Nepal

Tempel van Dakshinkali deze tempel bevindt zich in het zuidelijke deel van de Kathmandu vallei. De tempel is gewijd aan de zesarmige godin Kali, Shivas gemalin in haar meeste bloedige incarnatie. Twee keer per week verblijven de Nepalese bezoekers hier om haar bloedoffers te brengen. Deze tempel is per bus te bereiken. Het is ook een vrolijke mountainbike tocht naar de tempel met veel steile hellingen en mooi uitzicht.
Tempel van Pashupatinath deze tempel bevindt zich op de Bagmati rivier onder Swayambhunath. Dit is de uitblinkende Hindoe tempel van het land en een van de meest belangrijke Shivatempels op dit deel van het continent. Daar de Bagmati een heilige rivier is, is Pashupatinath een populaire plaats voor crematies. De ghats riviertreden direct voor de tempel zijn gereserveerd voor de crematie van de koninklijke familie. De treden verder naar het zuiden zijn voor het gewone volk.
Gouden koepel van Bodnath dit is een andere plaats van religieuze betekenis. De koepel is de grootste van het land en een van de grootste ter wereld. Het is ook de centrale plaats voor de aanzienlijke populatie Tibetanen in Nepal. Het einde van de middag is het beste moment voor een bezoek. Op dit tijdstip worden de gebeden gehouden en loopt de locale bevolking rond de koepel. Als u mee wilt doen, onthoud dan dat u dat u met de klok mee dient te lopen. In de buurt van Bodnath is een aantal kloosters te vinden, maar wees discreet en toon respect als u deze kloosters bezoekt.
Daman ten zuidwesten van Kathmandu, halverwege de hoofdstad en Hetauda, ligt de Daman op 2.322 m. boven zeeniveau. Het heeft het meest spectaculaire uitzicht op de Himalaya (een ongerept panorama van de besneeuwde toppen van Dhaulagiri tot Mount Everest). Indien de bergtoppen in de wolken zijn gehuld, kunt u in de gammele uitzichttoren verblijven en de toppen in de ochtendzon bekijken. In de lente kunt u ook het rododendronbos ten zuiden van het dorp bezoeken. Er is vanaf hier ook een mooi uitzicht over de Terai naar India. Daman ligt ca. drie uur per auto of vier uur per bus vanaf Kathmandu verwijderd. Er is slechts een bus per dag in elke richting.

Actief en Natuur  Nepal

Trekking en Hiking het beste seizoen om te trekken is tussen september en begin december. Maart en april zijn ook populaire trekking maanden. Er zijn veel touroperators, gidsen en dragers die uw tocht kunnen regelen. U kunt ook op eigen houtje een tocht maken aangezien levensmiddelen en basis hotelaccommodatie op de meeste routes beschikbaar zijn. Trekkerspassen worden uitgegeven door de immigratiebureaus in Kathamandu en Pokhara, deze dienen te worden getoond bij politiecontroles langs de route. Een trekkerspas kost ca. US $10 per week gedurende de eerste vier weken. Indien u vroeg bent kunt u dezelfde dag al uw pas hebben. Bij de aanvraag dient u twee pasfoto's in te leveren. Afhankelijk van uw route kan er toegang worden geheven bij Nationale Parken en beschermde gebieden. Populaire trektochten vanuit Kathmandu zijn het Everest basiskamp, Helambu en Langtang. Vanuit Pohara zijn de meest populaire tochten het Annapurna circuit en de Jomsom tocht. Minder drukke alternatieven die meer planning vergen, zijn de Kanchenjunga basiskamp tocht, de Dolpo regio, Mustang en Rara lake. Verder zijn er tochten van en naar de resorts Nagarkot en Dhulikhel in de Bodhnath vallei en is het mogelijk te baden in Tatopani's hete bronnen of de in de wolken gelegen bossen van Pulchowki te ontdekken.
Rafting en Kayaking en Safari raften en kayakken zijn zeer populair in Nepal, met name op de Trisuli Rivier bij Kathmandu en de Sun Kosi in Dolalghat. uitdagingen in afgelegen gebieden vormen de Karnali (een tweedaagse tocht van Surkhet) en de Tamur een driedaagse tocht vanuit Dobhan in Oost-Nepal.In de Terai vinden safari tochten plaats.

Reizen naar Nepal
Vliegen naar Nepal
Er zijn maar een paar directe vluchten naar Nepal. Hierdoor moeten de meeste reizigers uit Europa, Noord-Amerika en Australie onderweg overstappen. Het enige internationale vliegveld is het vliegveld Kathmandu Tribhuvan. De luchthavenbelasting voor internationale vluchten is US $10,- of US $7,- voor bestemmingen in India.
Busvervoer naar Nepal
De klassieke routes tussen Nepal en India zijn nog steeds populair. Bussen zijn de snelste en gemakkelijkste wijzen van transport tussen Nepal en India. Er zijn drie grensovergangen: Sunauli-Bhairawa, Birganj-Raxaul Bazaar en Kakarbhitta-Siliguri. De Sunauli grensovergang is de meest geschikte indien u vanuit Varanasi komt; de Birganj grensovergang is het gemakkelijkst vanuit Calcutta en Kakarbhitta is de beste keus vanuit Darjeeling.
Overig vervoer naar Nepal
Een handvol reizigers komt Nepal binnen via de Mahendrenagar-Banbassa grensovergang in het uiterste westen van Nepal. Deze route is handig voor reizigers vanuit Delhi die Varanasi niet wensen te bezoeken. De grensovergang tussen Nepal en Tibet is alleen open voor georganiseerde groepen en niet voor individuele reizigers die naar het noorden willen. Maak alternatieve plannen als u deze route wilt volgen, omdat landverschuivingen de route tijdens de moesson onbegaanbaar maken.

Reizen in Nepal
Vliegen in Nepal
Royal Nepal Airlines en een aantal prive bedrijven bieden binnenlandse vluchten aan. Openbare bussen vormen het belangrijkste transportmiddel. Deze bussen zijn echter zeer langzaam en niet comfortabel. Er zijn ook busdiensten tussen Kathmandu en Pokhara speciaal gericht op toeristen. Er is een licht en smalsporig treinsysteem in Nepal.
Auto vervoer in Nepal
Autoverhuurbedrijven als zijn gevestigd in Kathmandu. In Kathmandu kunnen ook auto's met chauffeur gehuurd worden. Fietsen neemt toe aan populariteit voor kortere afstanden en met name in de Kathmanduvallei is dit iets sneller dan de bus.
Overig vervoer in Nepal
Lopen is nog steeds het meest voorkomende manier om je te verplaatsen in dit land. In een groot deel van Nepal is lopen de enige mogelijkheid. Er worden meer goederen door menselijke dragers overgebracht dan door welk transportmiddel ook. Lokaal transport in de Kathmandu vallei en in Pokhara omvat ook meter-taxis en taxis zonder meter, bussen, tempos dit zijn busjes met drie wielen, autoriksjas, fietsrikjas en fietsen.

Accommodaties in Nepal
Er zijn verschillende accommodatiesoorten in Nepal. Deze accommodatie varieert van budget hotels, dorpsherbergen tot topklasse hotels. De prijzen zijn afhankelijk van de accommodatiesoort: Budgetkamer kost ca. US $3-10; een middenklasse hotel US $ 10-50; een Top klasse hotel US $ 50 of meer.Nepal beschikt over  vakantiehuizen, vakantievilla, vakantiewoningen, hotel, hotels, motel, pension,resorts,hostels,jeugdherbergen,campings,all inclusive resorts,

Nepal praktische informatie en links
Visa een geldig paspoort met een geldigheid van meer dan 6 maanden na vertrek uit Nepal is verplicht voor alle nationaliteiten, behalve voor inwoners uit India in het bezit van een identiteitsbewijs en afkomstig uit India. Voor alle bezoekers, behalve Indiers, geldt een visumplicht. Toeristenvisa voor een eenmalige entree worden zijn verkrijgbaar met een duur tot 30 dagen en kunnen worden verlengd tot een maximum van 3 maanden. Het toeristenvisum staat toe om in de Kathmandu Vallei, Pokhara en Chitwan Nationale Park in de Terai rond te reizen. Een trekkerspas is verplicht als u van de normale routes wilt afwijken. Deze passen kunnen bij de immigratiekantoren in Kathmandu en Pokhara worden verkregen.
Tijdsaanduiding in Nepal : GMT (Greenwich Mean Time) + 5 uur en 45 minuten
Elektriciteit in Nepal :220V, 50 Hz. De stroom valt regelmatig uit.
Gezondheid in en naar Nepal
Vaccinaties een bewijs van inenting tegen gele koorts is verplicht voor reizigers die uit met gele koorts besmette gebieden komen. DTP-vaccinatie wordt aanbevolen, evenals een buiktyfus vaccinatie indien men langer dan 2 weken in Nepal blijft. Malaria komt het hele jaar door voor. Afhankelijk van de reisroute en de verblijfduur zijn anti-malariapillen nodig. Raadpleeg voor de zekerheid de plaatselijke GGD of de Travelclinic voor vertrek.
Water en Hygiëne in Nepal
Het is aanbevolen om alleen water uit flessen te drinken. Drinkwater, water om tanden te poetsen, of om ijs te maken moet eerst zijn gekookt of gesteriliseerd. Melk is niet gepasteuriseerd en dient voor consumptie te worden gekookt. Poeder- of blikmelk is verkrijgbaar, maar let erop dat het met zuiver water is aangelengd. Vermijd bederfelijke producten die van ongekookte melk kunnen zijn gemaakt. Eet alleen goed doorbakken vlees en vis, bij voorkeur heet geserveerd. Het eten van varkensvlees, salade of mayonaise kan risico met zich meebrengen. Eet alleen gekookte groente en geschild fruit.
Gezondheidszorg in Nepal
Het beste ziekenhuis voor reizigers is het Patan Ziekenhuis in Lagankhel. De meeste ziekenhuizen beschikken over Engelssprekend personeel en in de grotere hotels zijn dokters aanwezig. Apotheken in Kathmandu, aan de 'New Road' verkopen diverse westerse medicijnen tegen lage prijzen. In Kathmandu zijn bepaalde vaccinaties gratis te verkrijgen in de Infectieziektenkliniek. Een reisverzekering die medische kosten volledig dekt is noodzakelijk.
Telefoneren in en naar Nepal
Het alarmnummer voor de politie is 100. In Kathmandu kan men direct bellen (IDD). Alle andere telefoongesprekken lopen via een operator. De internationale toegangscode voor Nepal is 977. Voor uitgaande internationale gesprekken, dient u 00 gevolgd door het landnummer te draaien.
Geldkoers Nepal
De munteenheid in Nepal is de Rupee . American Express credit cards worden overal geaccepteerd, MasterCard en Visa in de belangrijkste winkels, hotels en bureaus. Travellercheques worden geaccepteerd in Banken en in de grotere hotels. Indien u een trektocht maakt dan heeft u contant geld nodig. Om extra wisselkosten te vermijden is het aanbevolen om travellercheques is US Dollars of in Pond Sterling mee te nemen. Contant geld mag alleen gewisseld worden bij de officiele geldwisselkantoren. Als u geld wisselt, vraag dan om een kwitantie en bewaar deze. Bij veel transacties als het verlengen van een visum en het verkrijgen van een trekkerspas heeft u zo'n kwitantie nodig. Soms dient u voor vliegtickets en trekkerspassen met vreemde valuta te betalen en kunnen hotelrekeningen in vreemde valuta worden opgesteld. Het importeren van de Nepalese Rupee en de Indiase Rupee is verboden. De import van vreemde valuta is toegestaan, maar dient te worden aangegeven. Export van Nepalese Rupee is eveneens verboden. Slechts 15% van het gewisselde bedrag in locale Rupee wordt bij vertrek omgewisseld in vreemde valuta en alle wisselkwitanties dienen te worden bewaard. De banken in Nepal zijn van zondag tot donderdag van 10.00 tot 14.30 uur geopend en op vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur. De Nepal Bank Ltd aan de New Road in Kathmandu is 7 dagen per week geopend van 7.00 tot 19.00 uur.Wilt u de laatste omwisselkoers van deze valuta weten, ga dan naar de website van Oanda.

 

OLDER ARTICLE

NEXT ARTICLE

0 comments… add one