≡ Menu

Nieuw Zeeland

Nieuw-Zeeland ligt in de Stille Zuidzee, op 1600 km ten zuidoosten van Australie. Nieuw-Zeeland is 1600 km lang van noord tot zuid. Het land bestaat uit twee grote eilanden en een aantal kleinere eilandjes verspreid rondom de grotere. Het Noordereiland is 115,000 vierkante kilometer groot en het Zuidereiland heeft een oppervlakte van 151,000 vierkante kilometer. Deze twee eilanden vormen het grootste landgedeelte van Nieuw-Zeeland.

Reis en vakantielinks Nieuw-Zeeland :
Reizen in Nieuw-Zeeland

Uw link hier?

Het derde grootste eiland, Steward eiland, ligt direct onder het Zuidereiland is 1700 vierkante kilometer groot. Het Noordereiland heeft een aantal grote vulkanen (inclusief de nog steeds werkende Mount Ruapehu) en actieve thermale gebieden. Over bijna de gehele lengte van het Zuidereiland loopt een imposante bergketen. Verder bezit Nieuw-Zeeland duizenden meren en rivieren waaronder de Whanganui Rivier, Lae Taupo en de adembenemende meren Wakaremoana en Wanaka.De dominante culturen in Nieuw Zeeland zijn de Pakeha en de Maori.

Andere minderheidsgroepen zijn de Dalmatiërs uit Joegoslavië, Polynesiërs, Indiërs en Chinezen. Een gemeenschappelijke passie die de hele natie samenbindt is sport, met name de rugby (de nationale sport) en zeilen, zwemmen, fietsen, trekken en kamperen. Engels en Maori zijn de twee officiële talen. Engels wordt meer gesproken, maar het Maori wint aan populariteit dank zij de comeback van de Maoritanga. Als poëtische taal in een vloeiend ritme, is het Maori fonetisch gemakkelijk uit te spreken waarbij elk woord wordt gesplitst in afzonderlijke lettergrepen.

De Nieuw-Zeelandse kunst is zeer gevarieerd, ingenieus, integer en handwerkkunst dat de erfenis van de Pakeha, Maori en Melanesiërs weerspiegelt. Er is een levendige theater cultuur in het land, met name in Wellington en een aantal galerijen, waaronder de Dunedin Public Art Gallery, wat de oudste en de beste expositieruimte in Nieuw Zeeland is. De muziek is sterk en heeft al een aantal talenten voortgebracht, van Split Enz en Crowded House tot de gitaarvirtuozen Dunedin's 3Ds en Straitjacket Fits die lokale en overzeese bekendheid genieten.

Interessante steden in Nieuw-Zeeland zijn de hoofdstad, Wellington en de grootste stad van Nieuw-Zeeland, Auckland. Daarnaast biedt Nieuw-Zeeland een fantastische verscheidenheid aan natuur: hoge bergen, snel stromende rivieren, diepe en heldere meren, geisers en kokende modder, grote bossen en lange, verlaten stranden in overvloed. Nieuw-Zeeland is een paradijs voor sportactiviteiten, zo is het land een van de meest populaire wintersportbestemmingen van het zuidelijk halfrond, vanwege de betrouwbare en grote sneeuwval

Natuur in Nieuw-Zeeland
Flora Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland heeft veel inheemse flora en de diversiteit is enorm. Een van de meest bekende planten is de Pohutakawa (ook bekend als de Nieuw Zeelandse kerstboom) met zijn mooie rode bloemen in december. Ongeveer 10 tot 15% van het totale landoppervlak is bedekt met de oorspronkelijke flora van Nieuw Zeeland waarvan het merendeel in beschermde nationale parken groeit.

Fauna Nieuw-Zeeland
Het enige oorspronkelijke zoogdier van Nieuw Zeeland is de vleermuis. Er zijn wel veel verschillende soorten vogels, helaas worden deze bedreigd met uitsterven. Vroeger zijn er een aantal dieren in Nieuw Zeeland geïntroduceerd, waaronder varkens, geiten, schapen, honden, katten en herten. Tegenwoordig zijn deze dieren in heel Nieuw Zeeland te vinden en hebben zij de natuur door hun komst aangetast. Langs de kust treft men een aantal mooie vissen aan waaronder tonijn, marlijnen, haaien, de kahawai en de snapper, maar ook zoogdieren leven in de zee rondom Nieuw Zeeland, waaronder dolfijnen, zeehonden en walvissen.

Nationale parken Nieuw-Zeeland
Meer dan 30 procent van Nieuw Zeeland's grondgebied omvat nationale parken, reservaten en speciale erfgoederen om het ecologisch erfgoed te beschermen. Met de oeroude bossen en landschapsvormen, zeldzame vogels zonder vleugels en wezens uit de prehistorie, bieden de 13 nationale parken in Nieuw Zeeland de gelegenheid om een primitief landschap te ervaren dat bijna onaangetast is door mensen.

Klimaat Nieuw-Zeeland
Het Noordereiland van Nieuw Zeeland heeft een warm en subtropisch klimaat. Het klimaat op het Zuidereiland is gematigd. Op beide eilanden liggen de gemiddelde temperaturen in het jaar tussen de 8 en 23 graden Celsius. Het koude seizoen loopt van juni tot september. De heetste periode in Nieuw Zeeland is in de maanden oktober tot en met mei. De meeste neerslag valt in de periode tussen januari en maart. Aan de oostkust is het verschil tussen de seizoenen minder te merken. Passaatwinden matigen hier het klimaat.

Nieuw Zeeland Cijfers en feiten
Volledige naam : Nieuw Zeeland
Oppervlakte
: 269,000 vierkante kilometer
Inwoners : +/- 3,8 miljoen
Hoofdstad
: Wellington ongeveer 345,000 inwoners
Bevolking : 88% Europees Pakeha, 12% Maori en Polynesisch
Talen : Engels en Maori
Overheid : Onafhankelijk lid van het Britse Gemenebest
Industrie en Producten
: Voedingsmiddelen, hout en papier producten, wol, textiel, staal, ijzer
Belangrijkste handelspartners : Australie, Japan, VS

Nieuw-Zeeland gewoontes,lokale gebruiken
Lokale keuken Nieuw-Zeeland
Nieuw Zeeland heeft een heel eigen keuken ontwikkeld, de Pacific Rim. Deze combineert de verschillende smaken en kooktechnieken van de landen rond de Stille Zuidzee. Daarnaast zijn er in Nieuw Zeeland verschillende wijngebieden te vinden. De boeren gebruiken afhankelijk van de lokale omstandigheden de druivensoorten die de beste kwaliteit opleveren.

Omgangsvormen  Nieuw-Zeeland
De kiwis zijn bekend om hun vriendelijkheid en gastvrijheid. Wees niet verbaasd als mensen die u zojuist heeft ontmoet u uitnodigen in hun huis en tuinen en allerlei verhalen, meningen en activiteiten met u willen delen. Begroeting: De traditionele wijze waarop de Maoris u begroeten is de Hongi. Dit doet men door de neuzen tegen elkaar aan te houden. Twee mensen delen elkaars adem en zijn even 1. Een heel ontroerende manier om hallo te zeggen.

Religie Nieuw-Zeeland
Het christelijke geloof is het meest beoefende geloof, met Anglicaanse, Presbyteriaanse en Katholieke stromingen als belangrijkste groepen. Een interessante religieuze variatie is de combinatie van de Maori Ratana en Ringatu overtuigingen met het christelijke geloof.

Nieuw-Zeeland evenementen en culturele attracties
Evenement : Summer City Programme
Januari tot Februari dit evenement vindt plaats in Wellington en bestaat uit een aantal festivals rond de stad.

Evenement : Marlborough Food and Wine Festival
Tweede week Februari dit festival vindt plaats in Blenheim.

Evenement : International Festival of the Arts
In februari alleen in even jaartallen,dit festival vindt alleen in de even jaren plaats in Wellington. Gedurende de hele maand staat de stad in het teken van nationale en internationale culturen.

Evenement : Golden Shears Sheep-Shearing Contest
Maart dit festival vindt plaats in Masterton en is de moeite waard voor degenen die van schapen en zweet houden.

Evenement : Canterbury Show Week
November dit festival vindt plaats in Christchurch.hier vinden landbouw tentoonstellingen plaats, rituelen en lokale evenementen.

Nieuw-Zeeland Toeristisch
Nieuw Zeeland is een populaire bestemming voor natuurliefhebbers. Ruim een kwart van het Nieuwzeelandse grondgebied bestaat uit beschermde natuur en ligt in natuurparken of reservaten. In deze gebieden zijn wandelroutes uitgezet. De combinatie van uitdagende omgeving en tal van avontuurlijke sporten en activiteiten maakt uw vakantie extra gedenkwaardig.

Toeristische activiteiten in Nieuw-Zeeland

Golfen Nieuw-Zeeland
Kauri Cliffs Matauri Bay  is een prachtige wedstrijd golfbaan met prachtig uitzicht over de Stille Zuidzee. De Formosa Country Club en Gulf Harbour beschikken beiden over banen van wereldklasse tegen het schitterende decor van de Hauraki Gulf.

Wandelen en Hiking Nieuw Zeeland
In de meeste natuurgebieden zijn wandelroutes uitgezet. Deze routes varieren van dagtochten tot trektochten van enkele dagen. Op het Noordereiland zijn in het Waipoua Forest routes te vinden die leiden langs enkele van de meest indrukwekkende bomen van Nieuw Zeeland. In het Tongariro Park kunt u de Tongariro Crossing doen en kunt u 's zomers de top van de actieve vulkaan Ruapehu beklimmen.

Op het Zuidereiland ligt de 51 kilometer lange Abel Tasman Coast Track die langs schilderachtige bossen en gouden zandstranden voert. Op de Fox- en Franz Josef-gletsjers is het mogelijk gletsjertochten te maken. In het Aoraki-Mt Cook Nationale Park zijn routes van elke moeilijkheidsgraad te vinden. De wandelroutes in Fiordland (Milford Track, Routeburntrack, Kepler Track en Hollyford Track) zijn meester stukjes van de natuur.

Raften en Outdoor activiteiten Nieuw-Zeeland
Raften kan in het snelstromende water van de rivieren Tongariro, Rangitaki en Wairoa op het Noordereiland. In de grotten van Waitomo kunt u raften. Ook op het Zuidereiland is het ook mogelijk om door de Dragon's Cave te raften.Op zowel het Noorder- als het Zuidereiland zijn tal van andere avontuurlijke activiteiten te vinden als zorben, jetboaten, parapenten, skydiven, bungy jumpen en canyoning.

Skiën Nieuw-Zeeland
In Turoa en Whakapapa op het Noordereiland kunt u skiën vanaf een actieve vulkaan. Op het Zuidereiland zijn rond Queenstown en Wanaka diverse skipistes te vinden.

Watersporten Nieuw-Zeeland
Zee kajakken op zee is mogelijk in de Bay of Islands, bij Waiheke Island (Noordereiland) of in Fiordland op het Zuidereiland. Daarnaast is de Marlborough Sounds een perfecte plek om te zee kajakken.

Duiken
De Poor Knights Marine Reserve op het Noordereiland behoort tot de beste duiklocaties ter wereld.

Zwemmen met Dolfijnen 
Op het Noordereiland kunt u zwemmen met dolfijnen in de Bay of Islands en de Hauraki golf. In Kaikoura op het Zuidereiland is het ook mogelijk om met dolfijnen te zwemmen evenals walvissen te bekijken.

Reizen naar Nieuw-Zeeland
Vliegen naar Nieuw Zeeland
De meeste reizigers arriveren per vliegtuig in Nieuw Zeeland. Er zijn vier internationale vliegvelden in Nieuw-Zeeland: Auckland (de belangrijkste aankomst/vertrekpunt), Wellington, Christchurch and Queenstown. De luchthavenbelasting voor internationale vluchten is NZ $ 20,–. Aangezien de vluchten vanuit Europa lang duren, is het aan te raden om onderweg bijvoorbeeld een stopover in Bangkok of Singapore te maken.

Veerbootvervoer naar Nieuw-Zeeland
Een aantal cruise maatschappijen doen ook Nieuw-Zeeland aan, maar er zijn geen regelmatige passagiersveerdiensten over de Stille Zuidzee.

Reizen in Nieuw-Zeeland
Vliegen in Nieuw Zeeland
Omdat Nieuw Zeeland zeer compact is, is reizen met het vliegtuig, de auto, bus of trein comfortabel en betaalbaar.

Bus en openbaar vervoer in Nieuw Zeeland
Nieuw Zeeland heeft een uitgebreid bus netwerk. Bussen op de belangrijkste routes rijden regelmatig (op zijn minst 1 keer per dag), helaas zijn de meeste bussen langzaam en kan een rit duur zijn.

En goed alternatief zijn de shuttlebussen. Deze bussen zijn kleiner en goedkoper. Sommige van deze bussen zijn speciaal voor toeristen en of backpackers, en hebben een aantal handige extra's voor o.a. bagage die de bussen aantrekkelijk maken.

Per Auto Nieuw-Zeeland ontdekken
Reizen met de auto is misschien wel het meest aantrekkelijk (in Nieuw Zeeland rijden ze links). De weg staat overal goed aangegeven, de wegen zijn goed en de afstanden kort.

Treinvervoer Nieuw-Zeeland
Er zijn een aantal grote trein routes, reizen per trein gaat vrij snel, de prijzen zij soms lager dan eenzelfde rit met de bus en de wagons zijn comfortabel.

Overig vervoer in Nieuw Zeeland
Auto, camper en fiets verhuur is zeer populair en iedere dag zijn er wel nieuwe aanbiedingen van verschillende verhuur bedrijven. Een fiets kan per dag, week of maand gehuurd worden en is goedkoop.

Accommodaties in Nieuw Zeeland
In Nieuw Zeeland zijn een aantal mogelijkheden voor accommodatie, deze varieert van budget tot topklasse hotels en resorts. Daarnaast is het in Nieuw-Zeeland ook mogelijk om te overnachten in een Bed en Breakfast, pensionnetjes of op boerderijen. Er zijn ook een groot aantal kampeerterreinen en vakantieparken waar u met een tent of camper kunt overnachten. Prijs indicatie voor verschillende soorten accommodatie: Budget hotel: US$10-20; Midden klasse hotel: US$20-50; Topklasse: vanaf US$150.Nieuw Zeeland beschikt over vakantiehuizen, vakantievilla, vakantiewoningen, hotel,hotels, motel,pension, resorts,hostels, jeugd-herbergen,campings,all inclusive resorts,

Nieuw-Zeeland praktische informatie en links
Visa :
Voor inwoners uit de meeste landen is alleen een geldig paspoort is nodig. Raadpleeg het consulaat of de ambassade voor meer informatie.

Tijdsaanduiding in Nieuw-Zeeland :
GMT (Greenwich Mean Time) plus 12 uur (Nieuw Zeeland loopt 2 uur voor op de Australische Eastern Standard Time.

Elektriciteit in Nieuw-Zeeland :
240 V, 50 Hz

Gezondheid in en naar Nieuw-Zeeland :
Vaccinaties specifieke vaccinaties zijn niet nodig voor Nieuw Zeeland. Raadpleeg voor de zekerheid de plaatselijk GGD.

Water en Hygiëne in Nieuw-Zeeland :
Kraanwater is veilig drinkwater in Nieuw-Zeeland. Melk is gepasteuriseerd en bederfelijke voedingsmiddelen zijn veilig voor consumptie. Vlees, gevogelte, vissoorten, fruit en groenten zijn over het algemeen veilig om te eten.

Gezondheidszorg in Nieuw-Zeeland
De medische zorg in Nieuw-Zeeland is vergelijkbaar met West-Europa en de Verenigde Staten. Veel hotels beschikken over dienstdoende doktoren. Dokters en ziekenhuizen verwachten vaak contante betaling voor de verleende zorg. Een reisverzekering die ook ziektekosten dekt wordt aanbevolen. Reizigers die langere termijn in Nieuw-Zeeland verblijven en over een verblijfsvergunning voor meer dan twee jaar beschikken, hebben recht op dezelfde medische zorg als Nieuw-Zeelandse burgers.

Telefoneren in en naar Nieuw-Zeeland
Het telefoonnummer voor noodgevallen is 111 voor politie, brandweer en ambulance. De internationale toegangscode voor Nieuw Zeeland is +64. Indien u een internationaal telefoontje vanuit Nieuw Zeeland pleegt, draai eerst 00 gevolgd door het betreffende landnummer. Locale in nationale operators kunt u bereiken door 010 te draaien. Bij 018 kunt u telefoonnummers opvragen.

Geldkoers Nieuw-Zeeland
De munteenheid is de Nieuw Zeelandse Dollar. Geld kan in heel Nieuw-Zeeland gewisseld worden. De internationale banken beschikken bovendien over pinautomaten. Mastercard, American Express, Diners Club en Visa worden overal geaccepteerd, behalve in supermarkten. 
 

OLDER ARTICLE

NEXT ARTICLE

0 comments… add one