≡ Menu

Oostenrijk

Oostenrijk Reisinformatie
Oostenrijk ligt midden in Europa. Het land wordt omringd door Duitsland, de Tsjechische republiek, Slowakije, Hongarije, Italie en Zwitserland. Het zuidelijke en westelijke gedeelte van het land worden gevormd door de Alpen. In dit gebergte is het hoogste punt van het land te vinden, namelijk de 3797-meter hoge Grossglockner top.

Oostenrijk is als vakantieland met name populair onder skiërs. Ieder jaar vertrekken veel landgenoten met auto, bus of vliegtuig voor de wintersport in Oostenrijk . Hier kunnen ze genieten van een weekje in de sneeuw en van de gezelligheid op en buiten de piste.

De hooggelegen bossen van het Bohemiaanse Massief liggen in het noorden tot aan de grens met Tsjechie, terwijl de Danau Vallei en de vruchtbare laaglanden in het oosten het landbouwgebied van Oostenrijk vormen. Er zijn veel meren te vinden in Carinthia en de Salzkammergutregio.Onder het bewind van de machtige Habsburgs, was Oostenrijk eens de dominante politieke macht in centraal Europa. Vandaag de dag is het land misschien een kleine speler op het wereldtoneel, maar het is een fantastische vakantiebestemming geworden, die veel cultuur te bieden heeft. Er zijn veel wintersport activiteiten te ondernemen in de Alpen en het land kent een prachtige architectuur en een ongekende muzikale traditie.Oostenrijk is heel bekend om het skien in Tirol en in Vorarlberg. Maar het land heeft meer te bieden dan de bergketen de Alpen. Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk, heeft vele mooie architectonische gebouwen en een indrukwekkend muzikale geschiedenis. Ook Salzburg bezit mooie architectuur. Het gezicht van de stad is sterk beinvloed door de Barok. In de winter kan men naar een van de beste skigebieden van Oostenrijk gaan, namelijk de Arlbergregio. Hier kan men skien, snowboarden en langlaufen.Andere mogelijke activiteiten in Oostenrijk zijn klimmen, paragliding, hanggliding, ballon varen, waterskien, zeilen en windsurfen.

Natuur in Oostenrijk
Flora Oostenrijk
De diversiteit aan topografische en klimatologische omstandigheden zorgen voor de rijke flora van het land. Oostenrijk is een van Europas dichtstbeboste landen.Typerend zijn de loofverliezende bossen (eiken, beuken) en de heterogene bossen (beuken, dennenbomen) en in de hoger gelegen gebieden dennenbomen, lariks en pijnbomen.Bijzonder divers en kleurrijk is de flora in de Alpen: edelweiss, gentiaan, alpine anjers, arnica, alpine rozen, heidekruid en nog veel meer.Het noordelijke gedeelte van de Alpen wordt voornamelijk gekenmerkt door gras; typerend voor de Pannonische regio zijn de struikgewassen, heterogene bossen en de steppen. Ten oosten van het meer Neusiedl treft men een specifiek soort steppeflora aan.
Fauna Oostenrijk
Oostenrijk kent een voornamelijk centraal Europese fauna: herten, konijnen, fazanten, vossen, dassen, marters en patrijzen.In de Alpen bestaat de fauna uit steenbokken, gemzen en marmotten. Verder vindt men in dit gebied varkens, adelaars en bergkauwen. Typerend voor de Pannonische fauna is de vogelpopulatie in het gebied van het Neusiedl meer (reigers, ganzen, lepelaars en nog veel meer). In recente jaren, is Oostenrijk weer het thuis geworden van een kleine populatie beren, die men voornamelijk in de dichtbeboste en bergachtige gebieden kan aantreffen.
Nationale parken Oostenrijk
Hohe Tauern Nationaal Park
,acht maanden per jaar is het hartje winter in de bergen van de Hohe Tauern, en zelfs de rest van het jaar hebben de planten en de dieren het zwaar te verduren. Met haar oppervlak van 1800 vierkante kilometer, is het nationale park Hohe Tauern het grootste natuurreservaat in central Europa, en kent het het laatste ongerepte deel van de Oostenrijkse Alpen in Carinthia, Salzburg en Tirol. Het park is verdeeld in drie zones: Natuur Zone ongerepte regio in de Alpen, Conservatie Zone behoud van het landschap en het Strikt Beschermde Gebied wat inhoud een verbod op elke vorm van interventie.Het "Tauernfenster" T in de centrale Alpen is een geologisch fenomeen. Tevens indrukwekkend in het gletsjerlandschap: Oostenrijks hoogste punt, Grossglockner, 2797 meter hoog, en een fantastische flora en fauna. Het programma, aangeboden door het parkmanagement en de informatiecenters in de drie provincies, toont het gebied in al haar aspecten door middel van excursies, shows en speciale evenementen, met kinderactiviteiten "Kinderen leren het nationale park kennen", of door middel van trektochten door de Alpen.
Nockberge Nationaal park koepels van kristallen rotsen, de "Nocken" ("knoedels"), karakteriseren het Corinthische landschap. Na massale protesten tegen de komst van een ski resort, werd de Nockberg regio in 1987 bestempeld als nationaal park. Het gebied is 18663 hectare groot en ligt 1300 tot 2440 meters boven de zeespiegel. Eeuwenlange agricultuur, met opmerkelijk genoeg zuivelindustrie in de hoogste gebieden, is hier te vinden. Deze sterk gecultiveerde natuur is de reden voor het IUCN om het gebied in de categorie Beschermd Gebied te plaatsen; slechts kleine delen ervan kunnen misschien weer in hun oorspronkelijke staat worden hersteld. Enkele speciale diersoorten die hier voorkomen zijn de uil, gouden adelaar en verder vele soorten broedvogels.
Kalkalpen Nationaal park vier vijfde van de 16000 hectare van dit Oostenrijkse nationale park is bebost – in het Sensengebergte en het Reichraminger Hintergebergte kan men meer dan 30 verschillende soorten bossen vinden. Ongeveer tien miljoen bomen zijn een thuis voor 50 diersoorten, 120 soorten broedvogels en een ontelbaar aantal insecten, inclusief 4000 typen kevers. Opvallend zijn de herten, reeën en gemzen. De bezoeker kan er tevens schaarse diersoorten aantreffen, zoals de Europese zwarte salamander, bedreigde slangsoorten en vele vogelsoorten die deels met uitsterven worden bedreigd. In het noorden van Oostenrijk bijvoorbeeld, vormen de Kalkalpen de laatste veilige haven voor de Auerhoen en de zwarte korhoen. Boven het plateau van het Sensengebergte, vliegt de gouden adelaar. Het jachtgebied van deze adelaar is vaak 100 vierkante kilometer groot.
Thayatal Nationaal park  sinds 1991, is er een nationaal park (6300 hectare groot) aan de Tsjechische zijde van de rivier de Thaya, tussen Frein en Znaim, het Narodny park Podyji. Vanaf die tijd is het idee ontstaan om een park te creëren, bestaande uit twee bestaande natuurreservaten met een grootte van 1300 hectare.Steile hellingen en romantische rivieren die het plateau doorsnijden, tekenen het landschap, dat behoud waardig is. Langs de rivieren domineren loofbomen; lindebomen zijn schaars. De intensief bewerkte, voedingsarme grond is er droog. Weinig voorkomende soorten orchideeën, zoals de groene orchidee of de paarse orchidee groeien op droge weides. Deze vormen tevens de voedingsbodem voor ooievaars. De zeldzame zwarte ooievaar leeft in de bossen en de adelaarsuil heeft zijn leefgebied in de rotsgebieden.
Donau Auen  Nationaal park dit aan de rivier de Danube liggend bos in het zuiden van Oostenrijk, met haar rijke flora en fauna, wordt vaak vergeleken met de ecosystemen van tropische regenwouden. In dit gebied groeien meer dan 600 verschillende soorten varens en andere planten, leven meer dan 200 soorten dieren, en meer dan 50 vissoorten. Al met al, leven er in dit gebied ongeveer 5000 diersoorten. Een opmerkelijk groot aantal ijsvogels leeft hier in de oude rivierbeddingen. De recent ontdekte hondshaai en de Danube watersalamander zijn tevens de moeite van een bezoek aan dit gebied waard.De natuurlijke waterkringloop is van levensbelang voor het hele ecosysteem in dit gebeid. Vrij stromend water creeert het landschap: de eroderende kracht ervan is enorm, er zijn afzettingen van fijn zand, maar ook grindafzettingen. Het management van het gebeid verzorgt wandeltochten en boottochten om de bezoeker een goede impressie te geven van de geweldige natuur van de Donau-Auen.

Klimaat Oostenrijk
Oostenrijk heeft een gematigd landklimaat. Over het algemeen is het weer bewolkt. De zomers zijn warm met aangename koele nachten en af en toe regent het. De winters zijn koud met frequente regenbuien in de laaglanden en sneeuw in de bergen. De sneeuwhoogte in het land zijn voldoende voor wintersport. De gemiddelde temperatuur in Oostenrijk varieert tussen de -2 en de 20 graden Celsius.

Oostenrijk Cijfers en feiten
Volledige naam : Republiek van Oostenrijk
Oppervlakte
: 83.854 vierkante kilometer
Inwoners : +/- 8 miljoen
Hoofdstad
: Wenen ongeveer 1,6 miljoen inwoners
Bevolking : 97% Germaanse origine, 2% Sloweens en Kroaats en 1% Turks
Talen : 97% Duits, resterende 3% Turks, Sloweens en Kroaats
Overheid : Bondsrepubliek
Industrie en Producten
: Machines, textiel, ijzer en staal en hout
Belangrijkste handelspartners : EU voornamelijk Duitsland, Italie, Japan en Zwitserland

Oostenrijk gewoontes,lokale gebruiken
Lokale keuken Oostenrijk
In recente jaren is Oostenrijk een waar paradijs voor de fijnproever geworden. De huidige Oostenrijkse keuken is opgebouwd uit slands beste producten, verbouwd in de bossen en de bergweides, de wijnvelden en de boomgaarden. De beste chefkoks veroveren een plek in de internationale culinaire wereld, terwijl de Oostenrijkse wijnen vele prijzen in de wacht slepen. Regionale delicatessen zoals pompoenzaadolie en appelbalsemiek zijn te vinden in alle belangrijke Europese restaurants, terwijl de Oostenrijkse keuken bezoekers van heinde en verre trekt.
Markten Souvenirs Oostenrijk
Een markt bezoeken is altijd de moeit waard. Geniet van de varieteit en de internationale flair van Wenens Naschmarkt, de lokale en typische traktaties op de boerenmarkten of de drukke vlooienmarkten, die door de jaren heen steeds talrijker zijn geworden. Advent markten gekenmerkt door Kerstversieringen, peperkoek en ambachten creeren een prachtige atmosfeer.Typische Oostenrijkse kunst en ambachten zijn altijd in trek: klederdracht en sieraden, wollen gewaden uit Salzburg en Tirol, borduurwerk uit Vorarlberg, pottenbakkerskunst en porselein (Augarten porselein uit Wenen, Gmunden pottenbakkerskunst, potten uit Stoob/Burgenland), glaswerk en kristallen (p.e. Swarovski/Tirol), en houtsnijwerk, om zo maar enkele voorbeelden te geven. Bernstein (Burgenland) is de enige plaats waar men de kostbare serpentrijnsteen kan vinden, een groene waardevolle steen gebruikt voor het maken van sieraden en decoraties.
Vakantieseizoenen Oostenrijk
Sightseeing in de zomer en wintersport maken Oostenrijk tot een year-round vakantieoord. Het zomerseizoen valt in juli en augustus, wanneer er veel mensen zijn en de prijzen hoog oplopen. Het kan dan onaangenaam warm zijn in de steden. In de winter is het minder druk in de steden en zijn de prijzen lager (behalve gedurende de Kerstdagen en Pasen). Wintersport wordt beoefend vanaf medio december tot eind mart en kent haar hoogtepunt tijdens de Kerstdagen, de jaarwisseling en in februari. De vakantiegebieden in de Alpen zijn erg rustig van eind april tot eind maart en in de maand november. De lente begint in juni, als de bloemen de Alpen een kleurrijk aanzicht geven.
Huisdieren mee naar Oostenrijk
Huisdieren zoals honden of katten van 12 weken of ouder hebben een geldig vaccinatiecertificaat tegen hondsdolheid (in het Duits) nodig. De vaccinatie moet tenminste dertig dagen voor aanvang van de vakantie zijn toegediend, met een maximum van een jaar van tevoren. Men mag maximaal 3 dieren op vakantie meenemen.
Religie Oostenrijk
Naar schatting is 78 % van de Oostenrijkers katholiek, 5 % protestant, 4,5 % hangt een ander geloof aan. Over het algemeen, zijn de conservatieve provincies, zoals Tirol en Vorarlberg, gevolgd door Zuidoostenrijk en Burgenland, katholiek. In de kleinere dorpen vervullen de kerken een grote sociale functie. Religie wordt minder sterk beoefend in de stedelijke gebieden, waarbij Wenen de kroon spant. De neergang in het aantal mensen dat een actieve beoefenaar is van zijn/haar geloof en de groei van het aantaal ongelovigen kan geïnterpreteerd worden als de toename van de secularisatie in de Oostenrijkse gemeenschap. In het algemeen kan men stellen dat Oostenrijkers die niet actief bezig zijn met religie geassocieerd worden met de SPO, en dat de katholieken vaak worden geassocieerd met conservatieve partijen.Religies in Oostenrijk worden gefinancierd door middel van een zogenaamde kerkbelasting. Oostenrijkers die niet actief bezig zijn met hun religie vermijden de kerken om zodoende niet te hoeven betalen.

Oostenrijk culturele attracties
Hofburg koninklijk paleis het thuis van de Habsburgs en een deel van Oostenrijks culturele erfenis
Paleis Baroque Belvedere dit paleis is nu het thuis van de Oostenrijkse Galerij, dat onder andere Gustav Klimts beroemde schilderij The Kiss tentoonstelt.
Schonbrunn Paleis het paleis kent een interieur gesierd door Rococo excessen en herbergt de Spiegelkamer, waar Mozart zijn eerste concert speelde en tevens heeft het de Napoleon Room in huis.
Sigmund Freud Museum de appartementen waar Freud heeft gewerkt en geleefd. Hier kan men zijn hele hebben en houwen bezichtigen.

Oostenrijk Toeristisch
Oostenrijk heeft fantastische gebouwen en een kunstzinnige architectuur. De Gotische stijl was tussen de 14e en de 16e eeuw zeer populair, zoals te kennen wordt gegeven door het aantal imposante gebouwen met haar steunpilaren, bogen en gewelven. De kathedraal van St Stephen in Wenen wordt beschouwd als het meesterwerk in de Gotiek. De volgende grote kunststroming was de Barok. Afkijkend van het Italiaanse model, heeft Fischer von Erlach een nationale stijl ontwikkeld genaamd Oostenrijkse Barok, te bewonderen in de Nationale Bibliotheek en de Kerk van St Charles in Wenen. Keizerin Maria Theresa had een voorkeur voor Rococo, een stijl zo druk dat de Baroque op het Bauhaus gaat lijken, het interieur van het Schobrunn Paleis is hier een goed voorbeeld van. De meest interessante moderne gebouwen zijn ontworpen door de architect Friedensreich Hundertwasser: enkele van zijn projecten komen dicht bij de weelderigheid van Gaudi.De Oostenrijkse kerken staan vol met mooie Gotische kunst, Renaissance en kunst uit de Barok. De bekendste Oostenrijkse schilders zijn waarschijnlijk Gustav Klimt (Art Nouveau) en Oskar Kokoschka (Weens expressionisme), maar de meeste aandacht was gereserveerd voor het Weense Actionisme.

Toeristische activiteiten in Oostenrijk
Gezondheidstoerisme en Spas zijn een ideale remedie voor chronische gezondheidsproblemen. Talrijke historische tradities bewijzen de helende werking van water. Sebastian Kneipp, een priester uit de Allgrau regio in Zuid-Duitsland, vond een complete nieuwe methode uit van genezing met behulp van water. Hij ontwikkelde een therapeutisch concept, dat uitgebreid is getest en verfijnd door vele generaties doktoren. Vandaag de dag is zijn waterbehandeling een vast onderdeel van de moderne geneeskunst.

Wintersport Skiën Oostenrijk
Wintersport winter in Oostenrijk is een echt paradijs voor skiërs en sneeuw liefhebbers. Gemarkeerde ski routes kunt u door het hele land vinden en de meerderheid daarvan is 's avonds verlicht.
Ijszeilen ,Ijssurfen, je hebt niet perse bergen nodig om de kick van snelle wintersporten te beleven. Met de wind in de zeilen en het ijs onder je, snel je over het bevroren meer. Een totaal nieuwe ervaring, die beoefend kan worden in Burgenland, Carinthia and Tirol.Met haar talloze meren is Oostenrijk de ideale plek voor deze fascinerende wintersporten. Veel van deze meren vriezen helemaal dicht in de winter en zorgen aldus voor de perfecte snelheidsbaan op ijs. Lake Neusiedl is zon meer in het oosten van Oostenrijk.
Sledehondenraces Oostenrijk op een hondenslee rijden is een memorabele ervaring. Je kunt het proberen als je in Oostenrijk bent en er is zelfs de mogelijkheid om het zelf te leren en je diploma hiervoor te halen. Zelfs het kijken naar een sledehondenrace is een ervaring op zich.Huskies behoren tot swerelds meest populaire hondensoorten. Alleen pedigree honden zijn geschikt om deze races te volbrengen: Malamutes uit Alaska, Siberische huskies, witte Samoyeds en onvermoeibare Laikas. Beoefenaars uit de hele wereld komen vaak naar Oostenrijk om zich voor te bereiden op wedstrijden.
Fietsen en mountainbike Oostenrijk
Oostenrijk heeft een prachtige natuur en het is dan ook prachtig om dit per fiets te verkennen. Het land heeft fietsroutes voor zowel de actieve fietser als diegenen die rustig aan willen doen. Vanuit uw zadel van de fiets kunt u het land op een directe, echte manier leren kennen.
Paardrijden Oostenrijk
Oostenrijk is een ideaal land om te paardrijden. Door de verschillende natuurlandschappen kunt u zowel langs de paden en wegen paardrijden als in de wildernis. Zittend op de rug van een paard, kunt u ver de de wildernis in trekken.
Hiking en Wandelen in Oostenrijk
De 50.000 kilometer aan gemarkeerde hikingpaden van verschillende moeilijkheidsgraden, maken van Oostenrijk een uniek hikingparadijs. Talrijke tochten door pittoreske landschappen evenals klimtochten door de bergen en valleien, donderende watervallen zijn een waar avontuur voor het hele gezin. De intensieve ervaring met bergen, water en zon evenals de prachtige natuur maken van uw vakantie in Oostenrijk een onvergetelijke ervaring. Hiking staat voor gezonde ontspanning in de natuur.
Golfen Oostenrijk
De charme van de Oostenrijkse golfbanen is gelegen in de setting, de prachtige landschappen altijd als achtergrond. De faciliteiten varieren van 45-hole, 36-hole en 27-hole banen en vele 18-hole banen (waarvan sommige 9-hole par 3). Dankzij dit intensieve netwerk van golfbanen en hun relatieve nabijheid, kan men verschillende golfbanen bezoeken in Oostenrijk. De golfhotels in Oostenrijk bieden verschillende pakketten aan. Als u deze sport graag wilt leren spelen, dan is Oostenrijk een fantastisch beginpunt. Er zijn verschillende golfscholen met gekwalificeerde instructoren in heel Oostenrijk. Veel clubs hebben hun eigen trainingsfaciliteiten – De Golf Academie in Seefeld (met een 6-hole baan) of de scholen in St. Michael in Lungau, Radstadt, Bad Kleinkirchheim, Portschach, of de David Leadbetter Golf Academie in Bad Tatzmannsdorf.
Vissen Oostenrijk
Voor de liefhebber zijn er vele mogelijkheden om te vissen in kristalheldere wateren met de Alpen als adembenemend decor. De ultieme uitdaging in deze sport is ongetwijfeld het vliegvissen, wat men kan leren gedurende een weekendcursus. In wat voor vorm van vissen je ook bent geïnteresseerd, je zult in Oostenrijk de perfecte wateren vinden om deze sport te beoefenen.
Hanggliding  Paragliding Oostenrijk
Als je altijd al hebt willen zweven over de bergen, dan zijn het de Oostenrijkse vliegscholen die jouw droom laten uitkomen. Zweef als een vogel zo vrij door de lucht en laat de wind je meevoeren door Oostenrijk.
Canyoning en Speologie Oostenrijk
Er zijn mensen die zich afvragen waarom iemand een langs een waterval naar benden of boven wil klimmen als er een goed pad voor is aangelegd. Als je het ooit hebt geprobeerd, weet je waarom. De aantrekkingskracht van canyoning en speologie heeft te maken met het rechtstreekse contact met de natuurelementen. Canyoning is een uitdaging voor een ieder die zijn grenzen wil verleggen

Reizen naar Oostenrijk
Vliegen naar Oostenrijk
Wenen is het middelpunt van de Oostenrijkse luchtvaart, maar er zijn ook internationale vluchthavens in Linz, Graz, Salzburg, Innsbruck en Klagenfurt. Austrian Airlines is al meer dan 40 jaar de grootste vliegmaatschappij van Oostenrijk. Austrian Airlines heeft een zeer hoge standaard in veiligheid en service. En zij vliegt van en naar 123 bestemmingen!Andere nationale vliegmaatschappijen zijn Lauda Air Luftfahrt en Tyrolean Airways. Er is tevens een Airport-Shuttle-Service: regelmatige buslijnen van Westbahnhof treinstation naar Sudbahnhof treinstation en van City Air Terminal (station Wien Mitte / Hilton Hotel). Als u van buiten Europa naar Oostenrijk reist, kan het goedkoper zijn om naar een Europese vliegportal te reizen, om vervolgens over land Oostenrijk binnen te komen. Munchen bijvoorbeeld, is slechts twee uur reizen met de trein Salzburg.
Bus vervoer naar Oostenrijk
Er zijn volop mogelijkheden om met de bus naar Oostenrijk te reizen, al moet u hier wel wat meer tijd voor uittrekken.
Auto vervoer naar Oostenrijk
Een uitstekende infrastructuur verbindt Oostenrijk met haar buurlanden. Alle belangrijke grensovergangen zijn dag en nacht geopend. De verkeersregels zijn over het algemeen gelijk aan die van vele Europese landen. Let er echter wel op dat men op alle wegen tol moet betalen. Men mag in Oostenrijk met een buitenlands rijbewijs rijden. Er is echter wel een Duitse vertaling van het document nodig. De tankhoeveelheid van de auto buiten beschouwing latend, mag men maximaal 10 liter brandstof mee het land innemen zonder dat men daarover belasting dient te betalen. Reizigers van buiten de EU mogen hun voertuig voor een periode van 6 maanden gebruiken; daarna moeten ze ervoor betalen. Maximumsnelheid (tenzij anders is aangegeven): Motorvoertuigen: in stedelijke gebieden: 50 km/h, buiten de bebouwde kom: 100 km/h, op snelwegen: 130 km/h. Motorvoertuigen tot 3500 kg: in stedelijke gebieden: 50 km/h, buiten de bebouwde kom: 100 km/h, op snelwegen: 130 km/h. Personenwagens met aanhanger (tot 750 kg); grote voertuigen met een maximum gewicht van 3,5 ton: in stedelijke gebieden: 50 km/h, buiten de bebouwde kom en op snelwegen: 100 km/h. Voertuigen met aanhanger (meer dan 750 kg met een maximum van 3,5 ton): in stedelijke gebieden: 50 km/h, buiten de bebouwde kom: 80 km/h, op snelwegen: 100 km/h. Bussen: in stedelijke gebieden: 50 km/h, buiten de bebouwde kom: 80 km/h, op snelwegen: 100 km/h (tussen 22:00 pm en 5:00 am 90 km/h). Kinderen jonger dan 12 jaar en kleiner dan 150 cm, moeten een veiligheidsriem dragen of in een goedgekeurd veiligheidszitje zitten. Het toegestane alcoholpercentage bedraagt 0.5 o/oo! Hier staat een boete op van EUR 218,02 tot EUR 3.633,34 of confiscatie van uw rijbewijs. Bellen tijdens het rijden mag alleen met een hands-free set. De carkit moet op een dusdanige manier in de auto worden bevestigd dat het de nodige rijhandelingen niet belemmerd. Hier staat een boete op van EUR 21,80 tot EUR 726,73. In Oostenrijk zijn alle benzinesoorten aanwezig. De verkoop ervan is echter verboden. Verkeersongelukken waarbij mensen gewond zijn geraakt moeten meteen bij de politie worden gemeld; voor ongelukken waarbij de schade beperkt is tot materiele schade hoeft dit niet perse. Het OAMTC en de ARBO hebben een 24-uurs service, waar iedereen gebruik van kan maken (niet-leden moeten een tarief betalen). Verkeersnieuws wordt elk half uur op de radio gemeld, maar men kan ook bellen naar het volgende nummer 0800 600 600 (Verkeer en Radar Hotline – gratis).
Trein vervoer naar Oostenrijk
Oostenrijk heeft uitstekende spoorwegverbindingen met alle grote Europese steden. Het Oostenrijkse Spoorwegnet heeft een lengte van 5800 km en is direct verbonden met het Europese Spoorwegnet. Let erop dat wanneer u reist in slaapcoupes, u van tevoren een formulier (te verkrijgen bij de conducteur) moet invullen. Treinen rijden dagelijks tussen Wenen en Salzburg, Villach, Innsbruck, Feldkirch, Graz en Feldkirch, Feldkirch en Villach. Op bepaalde dagen rijden er ook treinen tussen Wenen en Lienz, Wenen en Schwarzach-St.Veit. zomers rijden er internationale treinen van Salzburg, Innsbruck en Villach naar Germany, en van Wenen naar Italie, Slovenie, Kroatie.
Met Auto en Caravan naar Oostenrijk
Caravans een Carnet de Passage (douane document) is niet verplicht voor caravans. Voor caravans moet tevens tol worden betaald. Overnachten in caravans buiten campings is m.u.v Wenen, Tirol en beschermde natuur gebieden toegestaan; het is echter verboden om een camping uitrusting op te zetten. In sommige gebieden in Oostenrijk geldt een parkeerverbod voor caravans informatie is verkrijgbaar bij het gemeentelijk administratie kantoor of bij de politie.

Reizen in Oostenrijk
Per Auto Oostenrijk ontdekken
In de meeste steden kan men een auto huren. De wegen zijn over het algemeen goed begaanbaar, maar schenk wel de nodige aandacht aan moeilijke bergroutes. Oostenrijkers rijden rechts op de weg.
Treinvervoer Oostenrijk
Tyrolean Airways is de belangrijkste binnenlandse vervoerder en verzorgt verbindingen tussen de grote steden. De treinen in Oostenrijk zijn comfortabel, schoon en rijden geregeld.
Busvervoer  in Oostenrijk
Bussen  worden meestal gebruikt voor de korte afstand. Sommige ski resorts in Tirol en Vorarlberg kan men slechts bereiken per bus of privé vervoer.
Overig vervoer Oostenrijk
Trams zijn een bekend straatbeeld in Oostenrijk. Fietsen kunnen worden gehuurd bij 160 treinstations en teruggebracht worden bij elk willekeurig station met een fietsverhuurservice. Er zijn aparte fietspaden aangelegd en het Danube fietspad, dat loopt van het Black Forest in Duitsladn tot Wenen, is een soort van heilige route voor fietsers.Boottochten op de Danube zijn langzaam en duur en meer geschikt als excursie dan als vervoermiddel. Bergtransport is verdeeld in vijf categorieen: kabelspoorweg (Standseilbahn), kabelbaan (Luftseilbahn), gondel (Gondelbahn), stoeltjeslift (Sesselbahn) en skilift (Schlepplift).

Accommodaties in Oostenrijk
Er is een groot assortiment van goede kwaliteit accommodaties in Oostenrijk, van eersteklas hotels tot kamers in prive huizen. VVV's kunnen u helpen om reservaties in alle categorieën te maken. Anders zijn er normaliter tekens die de kwaliteit aanduiden.Oostenrijk beschikt over vakantiehuizen, vakantievilla, vakantiewoningen, hotel,hotels, motel,pension, resorts,hostels, jeugdherbergen,campings,all inclusive resorts,
Hotels Oostenrijk
Oostenrijk kent een hoge standaard wat het hotelwezen betreft. De classificatie van hotels 1 ster tot  5 sterren is onderhevig aan strikte controles: Informatie:op hotelsterren Oostenrijk   5sterren zijn zeer luxe hotels ,4 sterren luxe hotels,3sterren zijn hoge standaard hotels, pensions en herbergen,2 sterren zijn medium standaard hotels, pensions en herbergen 1 ster zijn simpele hotels, pensions en herbergen Voor de hoogseizoentoeristen (mn in juli, augustus, Kerst en Pasen) is het nodig om ver van tevoren te boeken. Reserveringen zijn zowel voor het hotelmanagement bindend als voor de gast of het reisbureau. In hotels en herbergen, moet een extra bedrag van 10 % tot 15% van de factuur worden betaald. Het is gewoonlijk, als men tevreden is met de service, een tip te geven van 5 % tot 10 % van de factuur. Hotelhouders hebben het recht om een tarief te vragen voor het bellen.
Campings Oostenrijk
Oostenrijk kent een extensief netwerk van ongeveer 500 campings, waarvan enkele het hele jaar door geopend zijn. De gemiddelde kosten per nacht voor twee personen bedragen gedurende het hoofdseizoen ongeveer 20 euro gemiddeld.Camping informatie is verkrijgbaar bij het Oostenrijke Bureau voor Toerisme, de autoclubs en de regionale VVV-kantoren. Vele campings geven korting aan gezinnen met kinderen en aan leden van het FICC, het AIT en het FIA op vertoon van de International Camping Card. Kamperen buiten de campings vereist de toestemming van landeigenaren.
Jeugdherbergen Oostenrijk
Oostenrijk kent ongeveer 100 jeugdherbergen, die toegankelijk zijn voor elkeen die in het bezit is van een Internationale Jeugdherberg kaart. Groepen en alleen reizigers wordt geadviseerd om van tevoren te boeken. Personen niet in het bezit van een Internationale Jeugdherberg kaart moeten een gastenformulier invullen voorzien van een welkomststempel, alles tegen een prijs van ongeveer 5 euro per nacht. Wanneer het formulier voorzien is van 6 welkomststempels, is het automatisch geldig als een Jeugdherberg ledenkaart. Een lijst van alle jeugdherbergen en gedetailleerde informatie is verkrijgbaar bij het Oostenrijks Bureau voor Toerisme of bij het Oostenrijkse Jeugdherberg Associatie.

Oostenrijk praktische informatie en links
Visa inwoners van de EU hebben geen visum nodig. Andere nationaliteiten dienen alleen in het bezit te zijn van een visum, indien het verblijf langer is dan 3 maanden. Raadpleeg de ambassade of het consulaat van Oostenrijk voor meer informatie.
Tijdsaanduiding in Oostenrijk : GMT (Greenwich Mean Time) plus een uur
Elektriciteit in Oostenrijk : 220V, 50Hz
Gezondheid in en naar Oostenrijk
Vaccinaties er zijn geen verplichte vaccinaties wanneer men naar Oostenrijk wil reizen. Het is mogelijk zich te laten vaccineren tegen hondsdolheid of een tekenbeet indien nodig. Hondsdolheid is aanwezig in Oostenrijk. Diegene die veel risico loopt, kan zich voorafgaande aan de reis laten inenten. Indien u wordt gebeten, dient u onmiddellijk medische hulp te zoeken. Teken komen voornamelijk in de zomer in beboste gebieden voor. Deze gebieden bevinden zich vooral in het oosten van het land. Tekenbeten kunnen leiden tot ongemak, en, in enkele gevallen, tot serieuze infecties. Inenting is mogelijk en aan te raden voor reizigers die zich in de beboste gebieden gaan begeven. De vaccinatie bestaat of uit drie verschillende inentingen, welke minder dan een jaar daarvoor moeten zijn gehaald in het land van herkomst van de reiziger, of uit een injectie na een tekenbeet, welke bij elke doktor in Oostenrijk te verkrijgen is. Raadpleeg voor de zekerheid de GGD of de TravelClinic voor vertrek.
Water en Hygiëne in Oostenrijk
Water in Oostenrijk is overal drinkbaar. Als dit niet het geval is, wordt dit duidelijk aangeduid.
Gezondheidszorg in Oostenrijk
De medische zorg in Oostenrijk is uitstekend.
Telefoneren in en naar Oostenrijk
Oostenrijk heeft de volgende alarmnummers: politie: 133; ambulance: 144; brand: 122. Wanneer er problemen zijn met de auto of de motor, kunt u contact opnemen met de Oostenrijkse Wegenwacht (OAMTC) via nummer 120 voor gratis hulp. Het internationale toegangsnummer is 43. Wanneer men naar het buitenland wil bellen, dient men eerst 00 voor het toegangsnummer te draaien.
Geldkoers Oostenrijk
De munteenheid in Oostenrijk is de Euro. De meeste belangrijke creditcards worden in de grote steden en toeristische gebieden geaccepteerd, evenals traveller cheques. Men kan beter de Pond Sterling als munteenheid in de Traveller cheques opnemen om veranderingen te voorkomen. Er zijn geen kredietbeperkingen in Oostenrijk. Alleen is er toestemming nodig wanneer men zeer grote bedragen wil uitvoeren.

 

OLDER ARTICLE

NEXT ARTICLE

0 comments… add one