≡ Menu

Polen

Polen Reisinformatie

Polen is een bijna vierkant gevormd land. Het land grenst aan de Baltische Zee in het noordwesten, Duitsland in het westen, Tsjechie en Slowakije in het zuiden en de Oekraine, Wit Rusland, Litouwen en Rusland in het oosten. Het noordelijke gedeelte van Polen is zeer bebost en heeft een paar duizend meren. Het vlakke centrale gedeelte van Polen wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de landbouw. Hier stroomt de langste rivier van Polen doorheen, de Vistula. In het zuiden wordt het landschap geleidelijk hoger. In het zuidwesten vindt men de bergketen Sudeten en in het zuidoosten de bergketen Karpaten, deze laatste bergketen loopt langs de gehele zuidgrens. De hoogste berg is de berg Rysy, 2499m, in het Tatra gedeelte van de Karpaten.In Polen is er een hartverwarmend gezegde dat alle Polen heel serieus nemen. Het vertaalt ongeveer in -een gast in het huis is God in het huis. Daarom, onafhankelijk van hoe zij leven, doen Polen een beroep op hun lange traditie van -de Slavische Gastvrijheid- om mensen in hun huis te verwelkomen en in het buitenland met warmte en affectie. Polen is een plaats waar familie zeer van waarde is en vriendschap gekoesterd wordt, wat soms een levenstijd duurt. Ondanks een turbulente geschiedenis en de dramatische veranderingen die de Poolse maatschappij vandaag modelleren, heeft Polen krachtig gehandhaafd om de Poolse cultuur en gemeenschap in stand te houden.De hoofdstad van Polen is Warschau. Deze stad is altijd het culturele en industriele centrum van Polen en de mooiste en meest cultureel ontwikkelde stad van Centraal Europa geweest tot de Tweede Wereld Oorlog. De stad Krakow heeft de meeste historische gebouwen van alle Poolse steden. De hoogste gebouwen in Krakow zijn niet de wolkenkrabbers maar de oude kerktorens. De oudste kerk van Krakow is de Sint Adalbert kerk, deze dateert uit de tiende eeuw na Christus. Het is een van de levendigste steden van Polen. De Tatras is een regio van bergen met hoge toppen en diepe ravijnen die uitkomen in ijzige bergmeren. Zakopane is de toeristische stad van de Tatras. Het is en gezellige stad, vooral in de zomer en winter vakantie is het er druk, maar het is een goede uitvalsbasis om te skien of wandelen. Mogelijke activiteiten in Polen zijn wandelen, kanoen, zeilen en skien.

Natuur in Polen
Flora Polen
Het noordelijke deel van Polen is gevarieerd en licht golvend, betrekkelijk goed bebost en bedekt door enkele duizenden meren. Het vlakke centrale gebied is het hoofdlandbouwgebied, dat door de langste rivier van Polen bewaterd wordt, de Weichsel, die, zoals de rivieren van alle Polen, naar het noorden loopt en in de Baltische Zee uitmond. Zuidelijker, stijgt het terrein en door in het westen gelegen Sudeten Bergen en in het oosten de Carpathian Bergen, die langs de zuidelijke grens lopen. De hoogste spits is de berg 'Rysy' 2499 meter hoog  in de Tatra Bergen van de Carpathian.
Fauna Polen
Bossen bedekken slechts een kwart van het gebied van Polen en worden door hazen, herten en wilde everzwijn bewoont. Sommige bruine beren en wilde katten leven in de bossen in de bergen en in de bossen van het verre noordoosten kunnen elanden gevonden worden. Enkele honderden Europese bizons, die in de vorige eeuw aan het uitsterven was, leven in het Bialowieza nationaal Park. Ooievaars, die hun nesten op de daken en schoorstenen van de huizen op het platteland bouwen, zijn erg geliefd.
Nationale parken Polen
De nationale parken van Polen zijn gelijkmatig in het land verdeeld, met een concentratie in de bergachtige gebieden van het zuidoosten. 'Landschap parken' kunnen ook in Polen gevonden worden; deze zijn landschapgebieden, maar worden niet zo strikt bewaakt.

Klimaat Polen
Het klimaat in Polen is verschillend. De bergen in het zuidelijke gedeelte van Polen hebben sneeuw vanaf midden december tot en met april. De zomers zijn erg warm, de herfst is zonnig en de winters zijn over het algemeen koud. De temperaturen verschillen voornamelijk in de winter. De gemiddelde wintertemperatuur ligt tussen de min 1 graden Celsius in het westen en de min 5 graden Celsius in het zuiden. In de zomer ligt de gemiddelde temperatuur rond de 20 graden Celsius in het zuidoosten en 17 graden Celsius bij de Baltische Zee. Het gehele jaar is er kans op regen.

Polen Cijfers en feiten
Volledige naam : Republiek Polen
Oppervlakte
: 312.677 vierkante kilometer
Inwoners : +/- 38 miljoen
Hoofdstad
: Warschau  ongeveer 1,8 miljoen inwoners
Bevolking : 98% Pools, Ukrainse en Wit Russische minderheden
Talen : Pools
Overheid : Parlementaire Republiek
Industrie en Producten
: Machines, ijzer, staal, chemicalie, landbouw
Belangrijkste handelspartners : EU voornamelijk Frankrijk, Duitsland, Italie, GrootBrittanie, Rusland

Polen gewoontes,lokale gebruiken
Geld Polen
Neem een creditcard of een bankpas mee om in de pinautomaten te gebruiken, die in Polen in de meeste steden aanwezig zijn. Banken gaan relatief vroeg dicht in de middag, en wisselkantoren accepteren geen traveller's checks. Daarbij kan het moeilijk zijn om traveller's cheques in te wisselen wanneer u 's middags in Polen arriveert en wanneer u verder reist dan de grotere steden. En wissel geen geld op de straat, u kunt hierbij afgezet worden.
De juiste Taxi nemen in Polen
Wanneer u een taxi neemt met een 'Orbis' sticker erop of een sticker met de naam van uw hotel erop, moet u meer betalen. De kosten zijn dan minstens 2 keer zo hoog dan de prijs die u betaalt in een gewone taxi u betaalt extra omdat de taxi terug moet naar uw hotel. En in sommige gevallen, dient u het bedrag te betalen wat op een voor geprint papiertje staat, een hoeveelheid dat soms kan oplopen tot 4 keer de normale prijs.
Taal Polen
Ookal spreken steeds meer Polen Engels, het is aan te raden om een aantal zinnen in het Pool te kennen of een talenboekje mee te nemen. Het beste kunt u, indien u hulp nodig heeft, het aan de jongere Polen vragen, die spreken vaak Engels, Frans of Duits.
Religie Polen
Vandaag de dag zijn de inwoners van Polen van Poolse nationaliteit en meer dan 90% zijn hiervan Rooms Katholiek.

Polen evenementen culturele attracties
Evenement : Nieuwjaarsdag Polen
1 januari Nieuwjaars viering Polen
Evenement :Dag van de arbeid Polen
1 mei dag van de Arbeid
Evenement :Grondwet viering
3 Mei dag waarop de Grondwet in Polen in werking trad.
Evenement : Onafhankelijkheidsdag Polen
11 november Nationale onafhankelijkheids dag ,Polen kreeg zijn vrijheid terug in 1918 na meer dan honderden jaren van verdelingen.

Polen Toeristisch
Polen, een land dat onvergetelijke ervaringen voor toeristen met zelfs de verschillendste interesses verzorgt. Liefhebbers voor natuur zullen zeker van het gouden zand van de Baltische kuststranden genieten. Er is het fantastische netwerk van geweldige 'Mazurian meren' voor watersportfans en de 'Bieszczady bergen' zijn voor degenen die houden van wandelen van trekking. miljoenen toeristen boeken jaarlijks een reis naar Polen, dit maakt Polen in de wereld als een belangrijke toeristenen vakantie bestemming.

Toeristische activiteiten in Polen
Masurian meren het centrale deel van 'Masuria' heeft de grootste concentratie van meren in Polen, 15% van het gebied ligt onder water. De hoofdmeren, de 'Sniardwy' en de 'Mamry', worden verbonden door rivieren en kanalen en vormen hierdoor een uitgebreid systeem van waterwegen. Het is een perfecte bestemming voor zeilliefhebbers en mensen die houden van kanoen.Bieszczady bergen een paradijs voor romantische mensen, wildliefhebbers en onrustige lanterfanters. Een van de meest 'laid-back' gebieden in Europa en er zijn traditionele houten kerken gelegen.

Historische plaatsen  Polen
Warschau
is essentieel een naoorlogse stad. Zijn handvol historische kiesdistricten zijn nauwgezet gereconstrueerd, maar het meeste stedelijk landschap is modern, van de saaie producten van het Stalin tijdperk tot creatievere inspanning van recente jaren.Van 'Warschau's' noord-zuid-boulevard is de Koninklijke Weg en loopt van het Koninklijke Kasteel tot het'Lazienki' Paleis, het koninklijke zomer verblijf. Dit is een van Europa's het grootste stukken weg, met kerken, paleizen, galerijen en musea die langs de route liggen.
Krakow de oude koninklijke hoofdstad: de meest legendarische en geliefde stad van Polen. Gastvrij en fascinerend. De Renaissance charme en en veel bezienswaardigheden; het grootste oude stadsplein in Europa, het kasteel 'Wawel' van de koningen, Gotische kunst meesterwerken, 'Kazimierz', kunstmatige heuvels en veel meer. Naar Oost-europa zonder het nemen van een bezoek aan Krakow is een grote zonde.

Avontuurlijke activiteiten Polen
Wandelen en Hiking Trektochten

Het wandelen is de populairste buitenactiviteit en niet zonder reden. De populairste wandelroutes zijn die in de 'Tatrabergen', maar de 'Pieniny', de 'Bieszczady' of de 'Karkonosze' zijn allemaal opties om te wandelen.
Watersporten ,kanoen,zeilen ,Polen
Watersporten kanoen is mogelijk op de meeste wateren in Polen, hoewel de grote rivieren vervuild zijn. De 'Krutynia' en 'Czarna Hancza' rivieren, beide in 'Masuria', zijn bijna onberoerd en hebben een van de best kajakmogelijkheden in het land. De 'Masurian' meren zijn ideaal voor het zeilen en, niet verrassend, zijn zij gevuld met honderden boten in zomer. Het is mogelijk om een zeilboot te huren in 'Gizycko', 'Mikolajki' en enkele andere 'Masurian' resorts.
Canyoning ,Grotten en Speologie Polen

Polen heeft ongeveer duizend grotten, voornamelijk in het hoogland nabij 'Krakow' en in de 'Tatra' bergen. Er zijn een handvol grotten waarbij genoeg ruimte is om in rond te lopen. Het spectaculairste van deze is de 'Berengrot' nabij 'Klodzko' gelegen en de 'Paradijsgrot' nabij Kielce.Er zijn mensen die zich afvragen waarom iemand een langs een waterval naar beneden of boven wil klimmen als er een goed pad voor is aangelegd. Als je het ooit hebt geprobeerd, weet je waarom. De aantrekkingskracht van canyoning en speologie heeft te maken met het rechtstreekse contact met de natuurelementen. Canyoning is een uitdaging voor een ieder die zijn grenzen wil verleggen
Vissen Polen

Voor de liefhebber zijn er vele mogelijkheden om te vissen in kristalheldere wateren met een adembenemend decor. De ultieme uitdaging in deze sport is ongetwijfeld het vliegvissen. In wat voor vorm van vissen je ook bent geïnteresseerd, je zult in Polen de perfecte wateren vinden om deze sport te beoefenen. Sportvissen in zowel zout- als zoet water gebieden
Paardrijden Polen

Polen is een ideaal land om te paardrijden. Door de verschillende natuurlandschappen kunt u zowel langs de paden en wegen paardrijden als in de wildernis. Zittend op de rug van een paard, kunt u ver de de wildernis in trekken.
Skien Polen
Skien is voornamelijk geconcentreerd in de 'Carpathians'. 'Zakopane', liggend aan de voet van de 'Tatrabergen' is zonder twijfel skigebied nummer 1, met 'Szczyrk' in de 'Beskid Slaski' die ook populair is.

Reizen naar Polen
Vliegen naar Polen
Er zijn directe vluchten naar Warschau vanaf de grote Europese bestemmingen en tevens vanaf de steden in de VS als New York en Chicago, die grote Poolse gemeenschap bezitten.
Autovervoer naar Polen
De wegverbindingen met Polen zijn goed en worden steeds beter, maar er zijn nog steeds vertragingen bij de grens, vooral wanneer u vanuit andere Oost-Europese landen reist.
Bus en Trein vervoer naar Polen
Treinen en bussen rijden vanaf sommige Europese bestemmingen en kunnen net zo duur zijn als een goedkope vliegreis, behalve als u een soort transportpas bezit.
Boot,Veerboot vervoer naar Polen
Er zijn zeeverbindingen vanaf Groot-Brittannië en Scandinavië tot Gdanks, Gdynia en Swinoujscie. Bij de meeste bootreizen is het mogelijk om uw auto mee te nemen.

Reizen in Polen
Vliegen in Polen
Er is in Polen een netwerk van binnenlandse vluchten. Alle vluchten tussen de regionale steden gaan via Waschau, en de verbindingen zijn niet altijd makkelijk. Er zijn aantrekkelijke prijzen voor jongeren en promotie-tarieven tijdens speciale vluchten in bepaalde periodes die voor iedereen toegankelijk zijn.
Per auto Polen ontdekken
Met uw eigen auto door Polen rijden, is de meest handige optie, maar neem geen dure auto mee, want de kans is groot dat deze gestript wordt onderdelen die men kan gebruiken worden hierbij van de auto afgehaald. Vul iedere keer dat u een tankstation ziet, uw benzine aan en zorg dat u gereedschap bij u heeft die van pas kan komen indien er iets kapot gaat aan de auto, anders kunt u een aantal weken op hulp wachten die vanuit Duitsland moet komen.
Bus en Treinvervoer in Polen
De treinen zijn van goede kwaliteit en daar waar de treinen niet komen, rijden er bussen. Evenals de moeizame regeringsdienst, ondergraven privebusbedrijven elkaar gemeen op vele interlokale routes.
Per fiets Polen ontdekken
Polen, is over het algemeen vlak en relatief rustig, is een goede plaats om te verkennen per fiets, maar de stedelijke gebieden zijn fiets-onvriendelijk, met weinig fietspaden en veel motorrijders.

Accommodaties in Polen
In Polen kunt u verblijven in comfortabele hotels of gasthuizen. Het land biedt vakantiehuizen, huurhuizen, hotels, campings, cottages en chalets in vakantie resorts in alle Poolse regio's..Polen beschikt over, vakantievilla, vakantiewoningen, hotel,hotels, motel,pension, resorts,hostels, jeugdherbergen,all inclusive resorts,

Polen praktische informatie en links
Visa inwoners van de meeste Eu landen en de Verenigde Staten kunnen maximaal 90 dagen zonder visum in Polen verblijven. Inwoners van Australie hebben wel een visum nodig. Voor andere nationaliteiten raadpleeg de ambassade of het consulaat van Polen.
Tijdsaanduiding in Polen : GMT (Greenwich Mean Time) plus 1 uur
Elektriciteit in Polen : 220V, 50 Hz
Gezondheid in en naar Polen
Vaccinaties worden voor gewone reizen niet geadviseerd. Raadpleeg voor de zekerheid de dichtstbijzijnde GGD of Travelclinic.
Water en Hygiëne in Polen
Het kraanwater in Polen bevat chloor en kan gedronken worden. Geadviseerd wordt om tijdens de eerste paar weken van verblijf water uit flessen te consumeren. De melk is gepasteuriseerd en vlees, vis, fruit en groenten kunnen zonder risico gegeten worden.
Gezondheidszorg in Polen
De gezondheidszorg is redelijk in Polen maar voldoet niet altijd aan de westerse normen.
Telefoneren in en naar Polen
In geval van nood kan men de volgende telefoonnummers gebruiken. Politie: 997, Brandweer: 998, Ambulance: 999. Het internationale toegangsnummer van Polen is 48.
Geldkoers Polen
De munteenheid van Polen is de Zloty. Geld kan omgewisseld worden bij de grens, hotels en geldwisselkantoren. American Express, MasterCard, Visa en Dinters Club worden in grote instellingen geaccepteerd. Het is gemakkelijk om traveller cheques om te wisselen, maar over het algemeen wordt er met betere wisselkoersen gerekend wanneer men contant geld omwisselt.

 

OLDER ARTICLE

NEXT ARTICLE

0 comments… add one