≡ Menu

Portugal

Portugal ligt ten westen van Spanje. Langs de kust in het westen en zuiden grenst Portugal aan de Atlantische Oceaan. Ver in de Atlantische Oceaan, ten westen van Portugal, liggen de eilanden Madeira en de Azoren. Het noordelijke en centrale gedeelte van Portugal is dichtbevolkt en het landschap wordt gekenmerkt door rivieren, valleien, bossen en bergen. De hoogste bergketen is de Serra da Estrela, met als hoogste top de Torre, 1993 meter.

Reis en vakantielinks Portugal :
Uw link hier?

Het zuiden is minder dichtbevolkt en met uitzondering van de Algarve is het vlakker en droger.De Portugese cultuur is gebaseerd op een verleden dat dateert uit prehistorische tijden tot de eeuwen van Romeinse en Moorse invasies. Beide hebben hun sporen achtergelaten in een rijke erfenis aan archeologische overblijfselen, inclusief de prehistorische grotschilderingen in Escoral, het Romeinse dorp Conimbriga, de Tempel van Diana in Evora en de typisch Moorse architectuur in zuidelijke steden zoals Olhao en Tavira. Portugals architectuur staat bekend om haar Moorse en surrealistische invloeden, uitmondend in de Manueline stijl uit de 16e eeuw. Een stijl die gekarakteriseerd wordt door haar extravagante gebruik van ronde en gedraaide figuren, spiralen en autieke thema's in de decoratie.

Portugals meest bekende muziekvorm is de melancholische fado (liederen die naar men meent hun oorsprong vinden bij de 16e eeuwse zeevaarders), terwijl traditionele volksdansen op het platteland erg populair zijn. De meest voorkomende ambacht bestaat uit het maken van decoratieve dakpannen. Deze staan in Portugal bekend als azulejos, gemaakt door middel van een techniek geleerd van de Moren. Portugals rijke letterkundige traditie vindt tevens haar oorsprong in de 16e eeuw, met werk van de dramaticus Gil Vicente en de poëet Luis de Camoes. 's Lands beste dichter en dramaticus van de 20e eeuw is naar zeggen Fernando Pessoa.

Meningen hierover lopen echter uiteen.De hoofdstad van Portugal is Lissabon, met als meest populaire bezienswaardigheid de Mosterio dos Jeronimos. De bouw van de stad begon in 1502 en eindigde aan het eind van diezelfde eeuw. Vandaag de dag is dit het meest belangrijke restant van de Manueline architectuur van deze stad. De stad Porto is de tweede grote stad van Portugal. Deze stad is bekend vanwege de port die hier vandaan komt. De stad Sintra was lang de meest geliefde vakantiebestemming van de Portugese royalty en Engelse adel.

Het is een ideale vakantiebestemming vanwege de bosrijke omgeving en romantische tuinen. De ommuurde stad Evora is een van de architectonische parels van Portugal. De charmante stad ligt tussen de olijvengaarden, wijngaarden, graanvelden en gekleurde lentebloemen. De stad Lagos is een populaire toeristische bestemming. De meeste bezoekers verblijven aan de stranden rond deze stad.

Het natuurpark "parque nacional da Penda-Geres" kent een spectaculaire omgeving met een gevarieerde flora en fauna. In het zuidelijke gedeelte van Portugal ligt de Algarve. Dit is een populaire bestemming voor toeristen aangezien men hier de mooiste stranden en natuur kan vinden. Mogelijke activiteiten in Portugal zijn zwemmen, snorkelen, windsurfen, diepzeevissen, kanoen, golf, mountainbiking en paardrijden.

Natuur in Portugal
Flora Portugal
De vochtige noordelijke bergstreek is uitgesproken groen met eiken, kastanjes, berken en esdoorns. Tussen Douro en Taag strekt zich een mild overgangsgebied uit met wijn- en olijfgaarden. Een vertrouwd beeld in dit landschap met zijn vruchtbare dalen is de amandelboom. De hellingen van de Serra da Estrela zijn bedekt met uitgestrekte bossen, hoofdzakelijk bestaande uit Portugese eik en pijnbomen.

Ten zuiden van de Taag wordt de afnemende vegetatie bepaald door groenblijvende bomen en heesters. Daarvan is de kurkeik met zijn knoestige, grillig gevormde stam ongetwijfeld het meest karakteristiek. Typisch voor het zuiden van Portugal zijn de vijgen- en amandelbomen, de sinaasappelplantages en de carobe-bomen. De Algarve kust kent een subtropische vegetatie met uitbundig bloeiende oleanders en camelia s. Vrijwel langs de hele westkust, vaak tot diep in het binnenland, treft men eucalyptusbossen aan.

Fauna Portugal
De fauna in Portugal bestaat uit een mix van Europese en Noord-Afrikaanse invloeden. Evenals in Spanje, komen in Portugal geiten, wildzwijnen en herten voor. De wolf leeft in de afgelegen delen van de Serra da Estrela, en de lynx in Alentejo. De vos, het konijn en de Iberische haas zijn alom tegenwoordig.

Vogels zijn tevens veel te vinden, aangezien Portugal op de route ligt van veel trekvogels. Ook zijn er veel vissoorten in de Atlantische wateren van Portugal, met name de sardine. Schaaldieren komen veel voor in de noordelijke rotskusten.

Nationale parken Portugal
Portugal heeft vele natuurparken en een nationaal park. We noemen er drie.

Penada Geres Nationaal park ,was het eerste beschermde gebied in 1971 in Portugal. Het gebied was eens het thuis van de bruine beer en de berggeit. Nu is Peneda-Geres een van de weinige plekken waar grote roofdieren zoals de wolf en de adelaar voorkomen. De eik vormt de typerende vegetatie van het gebied, waarvan de zwarte eik het meest voorkomt, levend naast een diversiteit aan varens, mossoorten, paddenstoelen en andere planten zoals de beschermde hulst.

Montesinho Nationaal park,dat het thuis is van het wild zwijn, het hert, de vos, de wilde kat, de das en de otter. Aan de blauwe hemel zijn adelaars en andere roofvogels te zien. De enorme eikenbossen behoren tot 's lands grootste. Kastanjebomen, het symbool van het park, zorgen voor evenwicht in de bossen. Op de rotsige glooiingen is er een overvloed aan witte berken, heidekruid en brem, terwijl op de rivieroevers elzen, wilgen, hazelaars en populieren te vinden zijn.
 
Het Serra de Estrela Nationaal park ,is het hoogste bergplateau in Portugal, waar men kan skien in de winter. Het is het enige gebied waar de zeldzame berghagedis kan worden gevonden

Klimaat Portugal
Portugal heeft een mild klimaat met weinig extreme temperatuursverschillen. De winters zijn niet erg koud en de zomers zijn aangenaam warm. Het land heeft van april tot en met oktober over het algemeen een warm klimaat.

Tijdens de winter, november tot en met maart, valt er regen in het noorden en kan het behoorlijk fris worden. Sneeuwval komt vaak voor in het Serra da Estrela gebergte.

Portugal Cijfers en feiten
Volledige naam : Portugal
Oppervlakte
: 92.389 vierkante kilometer
Inwoners : +/- 10 miljoen
Hoofdstad
: Lissabon  ongeveer 800.000 inwoners
Bevolking : 99% Portugees, 1% Afrikaans
Talen : Portugees, Leonees, Gallicisch
Overheid : Parlementaire democratie
Industrie en Producten
: Textiel, schoenen, houten producten, metalwerken, olie, chemicalien, vis, wijn, toerisme, landbouw
Belangrijkste handelspartners : EU voornamelijk Spanje, Duitsland, Frankrijk, Italie,Nederland, Groot Brittannie, VS

Portugal gewoontes,lokale gebruiken
vakantie seizoen Portugal
In het algemeen loopt de natste periode in Portugal van november tot maart: de meeste regen valt in het noorden in het Serra da Estrela berggebied. Het skiseizoen loopt van januari tot maart, maar februari is het best om te skien. Het hoogseizoen loopt ruwweg genomen van midden juni tot september, behalve in de Algarve waar het eigenlijk alleen maar rustig is in hartje winter.

Lokale keuken in Portugal
Soep is meestal het hoofdgerecht in Portugal. Niet omdat de mensen in Portugal zo arm zijn, maar vanwege de traditie. In Alentejo, eet men vaak brood en olijven na de soep.In veel gebieden wordt zelden vlees gegeten, alhoewel Alentejo bekend staat om haar varkensvlees en Tras-os Montes. Brood en hartigheden – een overblijfsel uit de tijd van de Moren – zijn er in verschillende vormen en in verschillende regionale specialiteiten. Portugezen eten meestal vis, maar er zijn slechts enkele gerechten van deze geweldige delicatessen.

Restaurants Portugal
Eettijden restaurant Portugal bij het bezoeken van een restaurant is het goed in gedachte te houden dat Portugezen meestal lunchen tussen 12.00 uur. en 14.00 uur, en zij dineren tussen 19.00 uur. tot 22.00 uur.Fooi geven in Polen als je tevreden bent met de bediening, is het redelijk om een fooi van ongeveer 10% te geven. Voor een snack volstaat wat kleingeld. Taxichauffeurs stellen een fooi van ongeveer 10% van de ritprijs zeer op prijs.

Afdingen in Portugal

Vriendelijk onderhandelen op markten is gebruikelijk, maar u zult bemerken dat de Portugezen daar ook kaas van gegeten hebben. In het laagseizoen is het soms mogelijk om te onderhandelen over de accommodatieprijs.

Klederdracht Portugal
Klederdracht is nog steeds te zien in de provincie Minho op bruiloften en andere festiviteiten. Traditionele kledingstukken zoals de rode en groene muts van de herders in Alentejo en de samarra (een korte jack met bontkraag) bestaan nog steeds. Het dragen van zwarte kleding in tijden van rouw is veel te zien in de dorpen. In Madeira wordt klederdracht veel gezien op de markt en bij de bloemenkraampjes.

Religie Portugal
Het geloof is een belangrijk onderdeel van de Portugese cultuur, vooral op het platteland: 99% van de Portugese bevolking is Rooms-katholiek, 1% beoefent een ander geloof. Denk eraan gepaste (rokken tot over de knie bijvoorbeeld) kleding te dragen wanneer u een kerk of ander religieus gebouw bezoekt.

Portugal evenementen culturele attracties
Evenement : Carnaval Portugal
Februari/Maart Carnaval in het hele land

Evenement :Braga Paasfeest
Maart of April Pasen in Braga

Evenement :Feest van Sao Joao
Juni feest van Sao Joao in Porto

Portugal Toeristisch
Portugal is een van Europa's meest fascinerende bestemmingen in Europa. Zij kent een rijk zeevaarders verleden, uitstekende stranden, pittoreske dorpjes en een landschap gevuld met olijfbossen, wijn- en tarwevelden. Portugal is ook een van Europas oudste landen en is rijk aan monumenten, kastelen en kerken, maar ook zijn er talloze moderne gebouwen te vinden.Bent u op zoek naar rust, ga dan naar de kleine dorpjes, oude kastelen of het hart van de natuur.

Als u meer erop uit bent om bruin te worden, zijn de prachtige stranden van de Algarve een goede plek om te zonnen. De Algarve is Portugals regio waar het weer het hele jaar door aangenaam is. Cultuur is synoniem aan Porto, dat tevens de Culturele Hoofdstad in 2001 is.

De Ribeira zone is het meest levendige gebied van Porto; overal zie je straatartiesten hun kunsten vertonen.Lissabon, met haar traditionele bairrios (woonwijken) en waar je de gegrilde sardines kunt ruiken en de fado kan horen, heeft veel te bieden. Van bioscopen tot theaters, van disco's tot straatfeesten, van radicale sporten tot golf. Jong en oud komen naar Lissabon om hun vakantie door te brengen en om te genieten van deze prachtige stad.

Toeristische activiteiten in Portugal
Ecotoerisme is erg in opkomst in Portugal en bestaat hoofdzakelijk in beschermde gebieden, waar activiteiten kunnen plaatsvinden in de ongerepte natuur. Een voordeel van de activiteiten is de link met de geschiedenis van Portugal, haar cultuur en landschap. Aandacht voor het behoud van de natuur staat hoog op de prioriteitenlijst en daarom is begrip voor de natuur een belangrijk component van de activiteiten.

Het is niet voldoende om alleen de flora en de fauna te bekijken zonder een uitleg van wat men nou eigenlijk ziet. Het is vooral de moeite waard om een goed overzicht te krijgen van de karakteristieke natuur van Portugal te krijgen. Enkele van de activiteiten waaruit het ecotoerisme bestaat zijn het observeren van walvissen, vogels en dolfijnen, het maken van wandeltochten en speleologie.

Golfen in
Portugal
Portugal heeft zich inmiddels tot een belangrijk golfland ontwikkeld en is dankzij het milde klimaat een ideale golfbestemming. De golf banen in Portugal Lissabon en de omgeving van Algarve genieten wereldwijd veel aanzien. Voor zowel de beginnende golfer en speler met een hogere handicap staat Portugal garant voor een onvergetelijke golfvakantie.

De golfcourses staan in verschillende landschappen; sommige die over de zee uitkijken, sommige omringd door bergen, sommige aan meren, en andere midden in uitgestrekte vlaktes. De verschillende golfbanen maken het mogelijk op verschillende niveaus te spelen, van beginners tot topspelers.

Historische plaatsen Portugal
Interessante plekken om te bezoeken zijn de districten Baixa en Alfama. Hier vind je prachtige oude bezienswaardigheden: anarchistische straatjes, pleinen en steegjes; markten en ambachtslieden; en kleurrijke gebouwen en kastelen. Het nationaal museum van Azulejo, het nationaal museum van Arte Antiga en het museum Calouste Gulbenkian zijn alle in Lissabon te vinden.

Avontuurlijke activiteiten Portugal
Paragliding Parachutespringen Portugal

Portugal heeft uitstekende omstandigheden voor dergelijke sporten. Deze activiteiten vereisen echter wel enige training, hoewel je altijd samen met een professionele begeleider kan springen.

Watersporten ,kayaken ,duiken,hydrospeed,surfen Portugal
Hydrospeed deze sport houdt direct contact met water in. Hydrospeed maakt gebruik van een bodyboard, waarbij de benen vrij zijn om de richting te kunnen bepalen. Het kunnen zwemmen is een vereiste als men in deze sport wil participeren. Meestal vindt deze activiteit plaats in turbulente wateren, alhoewel de sport ook kan worden beoefend in rustiger wateren zodat meer genoten kan worden van de omgeving.

Duiken
Gezien het groot aantal bedrijven dat duiktrainingen en duikexpedities aanbiedt, is het slechts de vraag waar men wil duiken. Mocht u al duikervaring hebben, dan zijn er de volgende mogelijkheden: diepzee duiken, nachtduiken, onderwater jagen, fotografie, duiken in grotten, scheepswrakken bezoeken, free-style diving.

Surfen

Dankzij de uitstekende omstandigheden is deze sport zeer populair in Portugal. Er vinden hier dan ook verscheidene Europese en Wereldkampioenschappen surfen plaats. Portugal heeft uitstekende stranden en ideale surfgolven. Voor de beginneling zijn er ook rustigere plaatsen om de sport onder de knie te krijgen.

Canyoning ,Grotten en Speologie Portugal

Deze activiteit behelst het afdalen langs de rivier door gebruik van verschillende technieken. Canyoning heeft het allemaal; afglijden van rotsen in de rivier, je weg door watervallen vinden, duiken of zwemmen in magnifieke natuurmeren, altijd omringd door kristalhelder water en een adembenemende vegetatie.

Alhoewel dit een sport is die een goede fitheid van je vraagt, is het toch toegankelijk voor iedereen aangezien er een training is in rustige wateren voor beginners. Het enige wat absoluut vereist is, is dat men kan zwemmen. Deze activiteit is vooral te vinden in het noorden van Portugal, waar vele bedrijven gevestigd zijn die gespecialiseerd zijn in deze zware, doch boeiende sport.

Mountaineering
Onder de term Mountaineering vallen meerdere activiteiten: hiking, bergbeklimmen en trekking. Mountaineering brengt je in contact met de natuur en geeft je toegang tot pittoreske dorpjes. En bovenal is er het gevoel van eenheid met de natuur, ver weg van alle lawaai in de stad.

Fietsen Mountainbike Portugal

Fietsen is een uitstekende manier om de flora en fauna van Portugal te ontdekken. Stop en pauzeer langs de rivier of het meer en ga gezellig picknicken alvorens de reis te vervolgen.

Vissen Portugal

Voor de liefhebber zijn er vele mogelijkheden om te vissen in kristalheldere wateren met een adembenemend decor. De ultieme uitdaging in deze sport is ongetwijfeld het vliegvissen. In wat voor vorm van vissen je ook bent geïnteresseerd, je zult in Portugal de perfecte wateren vinden om deze sport te beoefenen. Sportvissen in zowel zout- als zoet water gebieden.

Paardrijden Portugal

Portugal is een ideaal land om te paardrijden. Door de verschillende natuurlandschappen kunt u zowel langs de stranden paden en wegen paardrijden als in de wildernis. Zittend op de rug van een paard, kunt u ver de de wildernis in trekken.

Reizen naar Portugal
Vliegen naar Portugal
TAP (Air Portugal) heeft directe verbindingen naar Lissabon vanuit een groot aantal vertrekpunten, zoals Engeland, Nederland, Frankrijk, Spanje, de VS en Canada. Ook zijn er internationale vluchten naar Porto en Faro. SATA heeft ook internationale vluchten naar Birmingham, Dublin, Glasgow, Insbruck, Jersey, Luxemburg, Manchester, Milaan, Oslo, Parijs, Rome, Stockholm en Wenen.

Autovervoer naar Portugal
De wegverbindingen met Portugal zijn goed en worden steeds beter het is alleen een lange rit realiseer u dit terdege,en vaak zijn vliegtickets of complete vakanties net zo duur of zelfs goedkoper.

Bus vervoer naar Portugal
Directe busverbindingen zijn er vanuit Frankrijk, Spanje en Engeland.

Trein vervoer naar Portugal
Treinverbindingen zijn er vanuit Frankrijk en Spanje met stopplaatsen in prachtige gebieden.

Reizen in Portugal
Vliegen in Portugal
Vluchten binnen Portugal zijn duur en nauwelijks de moeite waard gezien de korte afstanden. Over de vlucht moet belasting worden betaald, wat overigens al bij de prijs is inbegrepen.

Per auto Portugal ontdekken
Op elk vliegveld, internationaal treinstation, en in alle grote steden is een autoverhuurder te vinden. Voor gehandicapten zijn er aparte auto's te huur, evenals auto's met een automatische versnellingsbak. Om een auto te kunnen huren moet men ouder zijn dan 21, dit kunnen aantonen en minstens een jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs.

Bus en Openbaar vervoer in Portugal
De Carris tram- en bus maatschappij in Lissabon biedt speciale services aan toeristen en gehandicapten.

Trein vervoer in Portugal
De trein is veel goedkoper, maar het is vrijwel altijd sneller om met de bus te gaan – helemaal omdat verscheidene privebedrijven lijndiensten aanbieden tussen de grote steden en de Algarve. Fietsen zijn niet toegestaan in de trein. De vijf grote verbindingen gaan naar Sintra, Azambuja, Cascais, Sado, en Porto/Aveiro. De tickets kunnen worden gekocht op het station aan de loketten of in de ticketmachines.

Metro vervoer in Portugal
De metro in Lissabon rijdt van 06.30 uur. tot 01.00 uur. De metro is overigens een kunstwerk op zich met zijn prachtige beschilderingen.

Accommodaties in Portugal
In Portugal kunt u verblijven in comfortabele hotels of gasthuizen. Het land biedt vakantiehuizen, huurhuizen, hotels, campings, cottages en chalets in vakantie resorts in alle Poolse regio's..Portugal beschikt over, vakantievilla, vakantiewoningen, hotel,hotels, motel,pension, resorts,hostels, jeugdherbergen,all inclusive resorts.

Hotels in Portugal
Hoewel de kosten beginnen te stijgen naarmate Portugal haar fiscale beleid steeds meer gaat aanpassen aan EU-normen, is het nog steeds een van de goedkoopste reisbestemmingen van Europa. Accommodatie met of zonder maaltijd en overige services, zijn als volgt geclassificeerd: Hotels van 5 tot 1 sterren.

Dorps hotels en Familie hotels van 5 tot 2 sterren, Herbergen van 5 en 4 sterren, Motels  van 3 en 2 sterren, Pensions  van de 1e, 2e en 3e categorie, Pousadas regionale en historische accommodaties in Toeristen dorpjes Er zijn 5 tot 3 sterren Appartementen.Hotels en pensions die alleen een slaapplaats en ontbijt bieden worden aangeduid als Residenciais.

Campings Portugal
Campings in Portugal zijn er in de categorieën 4 tot 1 sterren. Kampeerders moeten een paspoort of identiteitskaart tonen bij aankomst en waar gevraagd, tevens een kampeerkaart van een nationale instelling of het FICC  of camping carnet.

Portugal praktische informatie en links
Visa
Alle inwoners van de EU, Canada, Israel, Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten kunnen drie maanden zonder visum in Portugal verblijven. Inwoners van Australie dienen voor vertrek naar Portugal een visum aan te vragen. Voor andere nationaliteiten raadpleeg de ambassade of het consulaat van Portugal.

Tijdsaanduiding in Portugal :
GMT (Greenwich Mean Time)

Elektriciteit in Portugal :
220V, 50Hz

Gezondheid in en naar Portugal
Vaccinaties als men uit een gele koortsgebied komt is een gele koortsvaccinatie verplicht. vaccinaties worden voor gewone reizen niet geadviseerd. Raadpleeg voor de zekerheid de dichtstbijzijnde GGD 

Water en Hygiëne in Portugal

Kraanwater bevat chloor en kan gedronken worden. Het drinken van water uit flessen is aan te raden, zeker tijdens de eerste paar weken van verblijf. Vlees, vis, fruit en groenten kunnen zonder risico gegeten worden.

Gezondheidszorg in Portugal
Er zijn ziekenhuizen van de overheid en prive instellingen. Voor prive behandelingen dient men direct te betalen. Een bezoek aan een tandarts dient eveneens direct betaald te worden.

Telefoneren in en naar Portugal
In geval van nood kan men het telefoonnummer 112 gebruiken voor alle medische noodgevallen en tevens de politie of brandweer bereiken. Het internationale toegangsnummer van Portugal is 351. wanneer men vanuit Portugal international wil bellen dient men eerst 00 te draaien.

Geldkoers Portugal
De munteenheid in Portugal is de Euro. In de meeste toeristische plaatsen zijn pinautomaten aanwezig. American express en Visa worden overal geaccepteerd. Banken zijn open van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 15:00 uur.

 

OLDER ARTICLE

NEXT ARTICLE

0 comments… add one