≡ Menu

Spanje

Spanje en Portugal liggen beiden op het Iberisch Schiereiland, een vagelijk vierkant vorming gebied aan de zuidwestelijke kant van Europa. Ongeveer 80% van het gehele schiereiland wordt door Spanje in beslag genomen. Met haar oppervlakte van bijna 505.000 km2 is Spanje het op 1 na grootste land van Europa. Meer dan de helft van het land wordt bedekt met ruime, hooggelegen vlaktes, de mesetas, en vijf grote bergketens die zich over het land uitstrekken. Met haar gemiddelde hoogte van 650 m boven zeeniveau is Spanje het hoogst gelegen land, op Zwitserland na.

Reis en vakantielinks Spanje :
Vliegveld Eindhoven

Uw link hier?

De landschappen verschillen van de woestijnen van Andalusië tot de groene moerassen in Galicië; van de zon-gebakken vlaktes in Castilla La Mancha tot de ruige, met sneeuw bedekte Picos van Europa en de Pyreneeën. De archipel van de Canarische Eilanden met o,a Tenerife   en Gran Canaria en klik hier  voor een prachtige vakantie in de Atlantische Oceaan, ten westen van Marokko, is een 'autonome gemeenschap' behorende aan Spanje.Spanje bezit een rijke historie met veel verschillende invloeden. Keltische, Iberische, Fenicische en later Grieks-Romeinse beschavingen legden de grondslagen voor de eerste stedelijke woonkernen die nog steeds sporen van hun tijdelijke verblijf dragen.

De Arabische, Joodse en christelijke culturen elk afzonderlijk en beïnvloed door elkaar leidden tijdens de middeleeuwen tot de opkomst van steden die tot aan onze dagen een zeer rijk erfgoed aan historische gebouwen en kunst hebben behouden.De kunstwereld werd in de vroege jaren van de 20e eeuw beïnvloed door een opvallende groep Spaanse artiesten: Pablo Picasso, Juan Gris, Joan Miro en Salvador Dali.

De Spaanse geschiedenis van de architectuur loopt vanaf de prehistorische monumenten op de Balearische eilanden, de Romaanse ruïnes van Merida en Tarragona, de decoratieve Islamitische Alhambra in Granada, Mudejar gebouwen, gotische kathedralen, kastelen en paleizen, fantastische modernistische monumenten naar de fabelachtige bouwwerken van Gaudi.De diversiteit en het contrast waardoor Spanje wordt gekarakteriseerd zijn terug te vinden in de steden. Kelten, Iberiers, Phoenicianen en, van latere tijd, de Greco-Romaanse civilisatie legden de eerste hoekstenen van de stedelijke nederzettingen die, tot in deze tijd, de tekenen dragen van een verleden.

Spanje is verdeeld in veel verschillende regio's. Deze delen hebben hun eigen gezicht, hun eigen cultuur, natuur en, soms hun eigen taal. Enkele van deze regio's zijn Catalonië, De Rioja, Spaans Baskenland, Extremadura en Andalusie.Naast het continentale deel van Spanje, bestaat Spanje ook uit twee eilandengroepen, namelijk de Canarische Eilanden en de Balearische Eilanden. Interessante steden om te bezoeken in Spanje zijn Madrid, Barcelona , Gerona, Valencia, Sevilla, Grenada, Pamplona en Zaragoza

Natuur in Spanje
Flora Spanje
Spanje heeft een waardevolle inheemse flora. De meest verschillende flora bevindt zich in beschermde natuurgebieden in de omgeving van de bergketens.

Fauna Spanje
Dieren die je in Spanje nog steeds kunt tegenkomen zijn de rode eekhoorn, klipgeiten, herten, steenbokken en veel verschillende reptielen. In Spanje broeden ongeveer 25 broedvogels en het is een paradijs voor de watervogels in verband met de grote moerasgebieden. Gibraltar is beroemd om haar Barbarijse makaken, de enige wilde apen in Europa.

Nationale parken Spanje
In het binnenland zijn meer dan 400 beschermde natuurgebieden waar de belangrijkste ecologische systemen van het schiereiland te vinden zijn. Veel van deze gebieden liggen in Nationale natuurparken die tot doel hebben deze natuurgebieden te beschermen.
Voorbeelden van parken zijn : Parque Nacional de los Picos de Europa, Parque Nacional de Aigues Tortes y Estany de Sant Maurici, Parque Nacional de las Tablas de Damiel, Parque Nacional de Cabaneros, Parque Nacional de Donana, Parque Nacional maritimoterrestre del Archipielago de Cabrera, Parque Nacional del Teide, Parque Nacional de la Caldera de Taburiente, Parque Nacional de Timanfaya en Parque Nacional de Garajonay.

Klimaat Spanje
Spanje heeft een gevarieerd klimaat, maar over het algemeen heeft het noorden een gematigd klimaat en is het zuiden heet en droog. In de zomers (vooral in juli en augustus) is het heet op vele plaatsen, met name in Madrid en Sevilla waar de temperatuur tussen de 28 en 36 graden Celsius ligt. Droogte is hier een normaal verschijnsel.

Aan de Atlantische kust zijn de zomers koeler met temperaturen rond de 22 graden Celsius. In de winter (december, januari) kan in Madrid de temperatuur zakken tot 1 graden Celsius en in de bergen tot onder het vriespunt. Het zuiden van de Middellandse Zeekust in Spanje heeft een subtropisch klimaat. Malaga, de meest zuidelijke plaats in Spanje, heeft in de winter een gemiddelde temperatuur van 14 graden Celsius.

Spanje Cijfers en feiten
Volledige naam : Koninkrijk van Spanje
Oppervlakte
: 500.000 vierkante kilometer
Inwoners : +/- 40 miljoen
Hoofdstad
: Madrid ongeveer 3 miljoen inwoners
Bevolking : Spanjaarden
Talen : Castiliaans Spaans ook Catalaans, Galicisch en Baskisch
Overheid : Parlementaire monarchie
Industrie en Producten
: Textiel en kleding, levensmiddelen, metaal, chemicaliën, scheepsbouw en toerisme
Belangrijkste handelspartners : EU voornamelijk met Frankrijk, Duitsland, Italië, Portugal, UK en de Benelux, VS

Spanje gewoontes,lokale gebruiken
Kledingvoorschriften en Omgangsvormen Spanje
Kleding er bestaan in Spanje geen specifieke regels voor kleding. De kleding varieert al naar gelang het seizoen, de plaats en de omstandigheden. Aan de kust hoeft men zich normaal niet dik aan te kleden vanwege het milde klimaat met temperaturen tussen de 10 en de 30 graden.

Landinwaarts is het beter zich te kleden naar gelang de temperaturen van de seizoenen die onderling sterk verschillen. De Spanjaarden gaan gewoonlijk niet zo formeel gekleed als zij uitgaan met vrienden. Dit is echter afhankelijk van de plaatsen, gelegenheden en omstandigheden.

Fooien
geven in Spanje bij vrijwel alle uitgaansgelegenheden in Spanje is de bediening inbegrepen in de prijs van de consumptie. Hoewel niet verplicht, is het gebruikelijk een fooi te geven in cafés en restaurants, hotels en taxi's. De hoogte van de fooi is afhankelijk van de gulle gever, een fooi tussen de 10 en 15 procent van het totaalbedrag is gebruikelijk.

Dranken en Lokale keuken Spanje
De Spaanse keuken heeft een fantastische reputatie, en de Spaanse tapas zijn waarschijnlijk de meest geciviliseerde uitvindingen sinds het koude bier. Paella, gazpacho en chorizo zijn in de meeste westerse keukens bekend, maar de Spaanse keuken gebruikt deze ingrediënten veel beter. In Spanje wordt de lunch genuttigd tussen 13.30 uur en 16.00 uur. De lunch is dan ook de hoofdmaaltijd van de dag. Het diner is lichter en wordt tussen 22.00 en 23.00 uur genuttigd.

Dranken

Wijn vormt een fundamenteel onderdeel van alle regionale keukens van Spanje. Spanje telt ca. 60 wijn producerende gebieden.Bekende wijnsoorten zijn 'Riojawijn', 'Ribera del Duero','Pededes en la Mancha' evenals de bekende Sherry: vino de Jerez. Cava is een Spaanse champagne wijn.

Religie Spanje
Hoewel Katholicisme verweven is met alle aspecten van de Spaanse maatschappij, toch gaat slechts 40% regelmatig naar de kerk. De meeste Spanjaarden hebben een diepe scepticisme over de kerk; tijdens de Burgeroorlog werden kerken platgebrand en geestelijken neergeschoten aangezien zij de onderdrukking, corruptie en de oude orde vertegenwoordigden.

Spanje evenementen culturele attracties
Evenement : Festividad San Sebastian
Januari tijdens dit feest in San Sebastian, maakt het hele volk zich op om uit zijn dak te gaan.

Evenement : Carnaval Spanje
Februari,Maart dit vindt in heel Spanje plaats. Het mooiste carnavals feest vindt plaats in Tenerife. 

Evenement : Semana Santa Sevilla
Maart of April in de heilige week voor Pasen vinden parades met heilige afbeeldingen plaats. Sevilla is dan een aanrader om te bezoeken maar het is er tijdens deze paasdag erg druk dus houd hier rekening mee om er een accommodatie te vinden.

Evenement : Feria de Abril Sevilla
Eind April in Sevilla vindt dit weekfeest plaats als compensatie van de religieuze gloed gedurende de heilige week.

Evenement : Sanfermines
Juli tijdens dit festival worden dappere mensen in de straten van Pamplona achternagezeten door rennende stieren.

Evenement : La Tomatina Bunol
Laatste woensdag van Augustus gedurende dit festival in Bunol, wordt het overschot van de tomatenoogst rond gegooid in vriendschappelijke opstootjes.

Spanje Toeristisch
De Spaanse kust heeft een lengte van meer dan 4000 kilometer. Met meer dan driehonderd dagen zon per jaar en een zacht klimaat tussen de 18 en 30 graden Celsius vormt de Spaanse kust een goede verblijfplaats voor strandliefhebbers. Daarnaast heeft de lange en rijke geschiedenis ook haar sporen achtergelaten in Spanje waardoor ook cultuurliefhebbers aan hun trekken komen.

Toeristische activiteiten en historische plaatsen Spanje
Reisroutes het netwerk van wegen dat naar Santiago de Compostella leidt is erkend als de Eerste Europese Culturele route, vanwege het verspreiden van culturele uitingen en het creëren van een gezamenlijke identiteit tussen de Europese Volkeren. De zilverroute, Romeins van oorsprong, is een handels, mijnbouw , schapen en militaire route die van Gijon naar Sevilla loopt.

Van de routes beschreven in de literatuur is de Route van Don Quichot waarschijnlijk de meest bekende. Deze route voert langs windmolens, kastelen van de middeleeuwse Militaire Ordes en vele gastronomische producten. De route loopt van Esquivas en Toledo via Almagro naar Cuenca. Andere zeer populaire routes zijn de Wijnroute, de Kunstroutes, de Volksbouw kunstroute, de Gastronomische routes en de natuurroutes.

Nachtleven
Het nachtleven is in Spanje een bijzonder begrip, vooral van donderdag tot zondag. De pubs, drinkgelegenheden en discotheken zijn gewoonlijk tot drie of vier uur in de ochtend open. In de grote steden als Madrid en Barcelona zijn veel uitgaansmogelijkheden te vinden die nog langer open zijn.

Toeristische en avontuurlijke activiteiten Spanje
Golfen in Spanje
In Spanje zijn honderden golfterreinen te vinden. De meeste zijn het hele jaar geopend. De moderne ontwerpen van de terreinen bieden de golfspeler veel variatie en laten hem genieten van prachtige landschappen, uitstekende sportuitrustingen, bekwame leraren en aanvullende diensten.

Stranden Spanje
Langs de hele Spaanse kust zijn hebben de stranden een uiteenlopend karakter. In het noorden langs de Middellandse zee is de kust bezaaid met steile rotsen en kleine inhammen afgewisseld door brede stranden. Naar het zuiden toe loop een kalme zee tot aan stranden van goudkleurig zand. In Andalusië vormen de Costa Tropical en de Costa del sol twee van de geliefde bestemmingen van het zon- en strand toerisme.

De Gallische kust, met een vochtiger en minder warm klimaat en een spectaculair landschap van steile kusten en strandjes, is een zee populaire vakantiebestemming in de zomermaanden. De noordkust van Spanje ligt aan de Cantabrische zee en bestaat uit een fraaie bergachtige kuststreek. Daarnaast zijn er op de eilanden ook diverse mooie stranden te vinden.

Watersporten in Spanje

Watersport geniet een lange traditie in Spanje. Aan de kust van Baskenland is het goed surfen. Daarnaast vormt Tarifa ook een van de plaatsen waar men uitstekend kan surfen, zeilen, sportvissen en duiken.

Canyoning ,Grotten en Speleologie Spanje

Deze activiteit behelst het afdalen langs de rivier door gebruik van verschillende technieken. Canyoning heeft het allemaal afglijden van rotsen in de rivier, je weg door watervallen vinden, duiken of zwemmen in magnifieke natuurmeren, altijd omringd door kristalhelder water en een adembenemende vegetatie.

Alhoewel dit een sport is die een goede fitheid van je vraagt, is het toch toegankelijk voor iedereen aangezien er een training is in rustige wateren voor beginners. Het enige wat absoluut vereist is, is dat men kan zwemmen.

Wandelen,Fietsen en Mountainbike in Spanje

Spanje is erg geschikt voor bergtochten, vooral in de Pyreneeën en de Picos van Europa.Wandeltochten een mooie wandeltocht kan men maken in de Camino de Santiago, de beroemde pelgrim-route die vanaf Navarra naar Santiago de Compostela loopt.

Fietsen en Mountainbiken

Vooral in de bergen zijn leuke fietstochten te maken.

Skiën in Spanje
Skiën is goedkoop en de faciliteiten en condities zijn erg goed. Het skiseizoen loopt van december tot en met mei en het meest toegankelijke vakantieoorden zijn de Sierra Nevada, de Pyreneeën en de bergketens ten noorden van Madrid.

Vissen Spanje
Spanje heeft nog steeds vele visgebieden die hun natuurlijke schoonheid hebben behouden en die niet bedorven zijn. De tonijn en de haai in de Afrikaanse wateren vormen een uitdaging voor het vissen op zee. In de rivieren en meren kunnen zalm, forel, barbeel en andere vissoorten worden gevangen.

Voor de liefhebber zijn er vele mogelijkheden om te vissen in kristalheldere wateren met een adembenemend decor. De ultieme uitdaging in deze sport is ongetwijfeld het vliegvissen. In wat voor vorm van vissen je ook bent geïnteresseerd, je zult in Spanje de perfecte wateren vinden om deze sport te beoefenen. Sportvissen in zowel zout- als zoet water gebieden.

Paardrijden Spanje

Spanje is een ideaal land om te paardrijden.De schilderachtige gebieden van Slovenië trekken de liefhebbers van paarden van zowel nabij als ver aan. Lipica, waar de Lippizaner paarden vandaan komen, biedt een speciale ervaring aan sinds de 16de eeuw. Door de verschillende natuurlandschappen kunt u zowel langs de  paden en wegen paardrijden als in de wildernis. Zittend op de rug van een paard, kunt u Slovenië prima ontdekken.

Reizen naar Spanje
Vliegen naar Spanje
Spanje heeft vele internationale vliegvelden, waaronder Madrid, Barcelona, Bilboa, Santiago de Compostela, Sevilla, Granada, Malaga, Almeria, Alicante, Valencia, Palma de Mallorca, Ibiza en Mao.

Bus en Treinvervoer naar Spanje
Bus- en treinreizen zijn andere goede oplossingen en er zijn reguliere busreizen naar Spanje vanuit alle belangrijke centra in Europa, waaronder Amsterdam, Lissabon, Londen en Parijs. Reizen per trein naar Spanje is vaak duurder dan per bus, behalve als je onder de 26 bent of een discount-pas hebt van de trein.

Auto vervoer naar Spanje
De beste manier om het land te leren kennen is om het te bezoeken per auto. U kunt Spanje bereiken via een van de grensovergangen met Frankrijk en Portugal,Marokko.De snelwegen in Spanje zijn goed onderhouden en zijn duidelijke bewegwijzeringen. Naast de wegen vindt u parkeerplaatsen en overnachtingsmogelijkheden.

Boot vervoer naar Spanje
Veerboten en Ferry,s verbinden Spanje direct met Engeland en Marokko. Een vertrekbelasting wordt berekend wanneer men uit Spanje vertrekt, maar bij de aankomst zit deze belasting in het ticket verwerkt.

Reizen in Spanje
Vliegen in Spanje
Vanuit Barcelona, Valencia en Alicante zijn er goedkope chartervluchten naar andere bestemmingen in Spanje.

Bus en Openbaar vervoer in Spanje
Er zijn veel busroutes dank zij de vele onafhankelijke aanbieders. Het busnetwerk is uitgebreider en goedkoper dan het treinnetwerk.

Trein vervoer in Spanje
Met uitzondering van de nieuwe ICS express trein tussen Ljubljana en Maribor, wordt er alleen door toeristen gebruik gemaakt van de trein, waarmee een van de mooiste reizen door de Soca Vallei wordt gemaakt.

Auto vervoer in Spanje
Spanje is goed te ontdekken en reizen per auto. Spanje beschikt over een uitgebreid wegennet van ongeveer 340.000 kilometer, waarvan 7.000 kilometer bestaat uit tolwegen, gratis snelwegen en autowegen. Een volledig netwerk van benzinestations en wegrestaurants verzorgt allerlei diensten langs de verschillende wegen.

Veerboot vervoer in Spanje
Veerboten verbinden het vasteland met de Balearen en Canarische eilanden. In verband met de tijdsbesparing is vliegen een beter alternatief.

Accommodaties in Spanje
In Spanje zijn verschillende soorten accommodaties aanwezig. Prijzen variëren naar accommodatiesoort en faciliteiten.

Hotels in Spanje
Een prijsindicatie per hotel type: Budget hotel +/- 25 euro , Middenklasse hotel +/- 55 euro, Topklasse hotel +/- 75 euro en hoger. Daarnaast zijn er bijzondere hotels gevestigd in kastelen, paleizen en oude landhuizen.

Paradores de Turismo
Dit soort hotels zijn gevestigd in bijzondere monumenten van grote historische en artistieke waarde of in prachtige natuurgebieden.Pensions dit is een traditionele accommodatiesoort in Spanje. De gasten kunnen genieten van een persoonlijkere benadering, doordat de eigenaren zich gewoonlijk zelf bezig houden met de maaltijden en het schoonmaken van de kamers.

Appartementen in Spanje
Deze zijn in de grote steden, vooral aan de kust, te huur, vaak gemeubileerd. Deze mogelijkheid is vooral interessant voor gezinnen of groepen.

Campings in Spanje
Spanje telt meer dan 650.000 kampeerplaatsen op meer dan 1.200 verschillende campings. De prijzen variëren afhankelijk van de ligging, de geboden faciliteiten en de categorie van de camping..Spanje beschikt over,vakantievilla, vakantiewoningen, hotel,hotels,motel,pension, resorts,hostels, jeugdherbergen,all inclusive resorts.

Spanje praktische informatie en links
Visa Spanje vormt samen met Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg, Nederland en Portugal de grensvrije reiszone zoals afgesproken in het Schengen akkoord. Inwoners van de USA, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Israël mogen Spanje zonder visum betreden en 90 dagen lang in Spanje verblijven. EU paspoorthouders kunnen het land in en uit zoals zij verkiezen. Voor andere nationaliteiten, raadpleeg het consulaat of ambassade voor meer informatie.

Tijdsaanduiding in Spanje :

GMT plus een uur

Elektriciteit in Spanje :
220V, 50Hz

Gezondheid in en naar Spanje
Vaccinaties Er zijn geen specifieke vaccinaties nodig voor Spanje. Raadpleeg voor de zekerheid de plaatselijke GGD.

Water en Hygiëne in Spanje

Kraanwater is gezuiverd en relatief veilig om te drinken. Gedurende de eerste weken wordt water in flessen aanbevolen. Melk is gepasteuriseerd en bederfelijke waren zijn veilig voor consumptie. Vlees, gevogelte, vis, fruit en groenten kunnen zonder problemen worden gegeten.

Gezondheidszorg in Spanje
De gezondheidszorg in Spanje is uitstekend. Een reisverzekering die ziektekosten dekt is verplicht voor private medische zorg. Alle reizigers dienen te betalen voor voorgeschreven medicijnen en tandartshulp.

Telefoneren in en naar Spanje
Het telefoonnummer voor alle noodgevallen is 091. De internationale toegangscode voor Spanje is +34. Indien u een internationaal telefoontje vanuit Spanje pleegt, draai dan 07 gevolgd door het betreffende landnummer. Draai voor alle telefoontjes binnen Spanje een 9 voor het netnummer.

Geldkoers Spanje
De munteenheid is de Euro. Geld kan worden gewisseld bij elke bank, de meeste reisbureaus, de grotere hotels en op de vliegvelden. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd. De banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 14.00 en van 9.00 tot 13.00 op zaterdag behalve gedurende de zomer.

 

OLDER ARTICLE

NEXT ARTICLE

0 comments… add one